Kişida'nın yardımcısı LGBTİ+ karşıtı açıklamalarının ardından görevden alındı

Japonya'da Başbakan Fumio Kişida'nın yardımcılarından Masayoşi Arai, LGBTİ+ karşıtı söylemlerinden sonra görevden alındı.

Kişida, 23 Ocak'taki meclis konuşması için maskesini takarken
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da Başbakan Fumio Kişida'nın yardımcılarından Masayoşi Arai, LGBTİ+ karşıtı açıklamalarının ardından görevden alındı. LGBTİ+'ları hedef gösteren açıklamalarından sonra Kişida, cumartesi günü gazetecilere konuyu 'çok ciddiye' aldığını söyleyerek Arai'yi görevden aldı ve yerine Ekonomi Bakanlığı'nın personel bölümü başkanı Sadanori Ito'yu getirdi. Kişida, "Sözler çirkindi ve Kabine'nin çeşitliliğe saygı duyma ve kapsayıcı bir toplum yaratma yaklaşımına tamamen aykırıydı" dedi.

'AYRIMCILIĞA KARŞI YASA' ÖNERİSİ

Pazar günü bir programa katılan Baş Kabine Sekreter Yardımcısı Seiji Kihara da, Arai'nin sözleri hakkında "Bunu son derece ciddiye alıyoruz. Hükümetin güveni yeniden tesis etme konusundaki tutumunu içtenlikle ve dikkatli bir şekilde açıklamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Meclis'in açık kimlikli eşcinsel üyesi olan Taiga Ishikawa, Twitter'da durumun 'sabrının ötesinde' olduğunu söyledi ve Arai gibi Kişida'nın tüm yönetici sekreterlerinin evlilik eşitliğine karşı olduğunu belirtti.  Ana muhalefet partisinin lideri Kenta İzumi, Arai'nin sözlerinin 'korkunç' olduğunu söyleyerek görevden alınmasının 'çok önemli bir mesele' olduğunu belirtti.

Japon Komünist Partisi sekreteryası başkanı Akira Koike, yardımcının sözlerini 'ayrımcılık ve önyargıyla dolu' diyerek eleştirdi. Japonya LGBTİ+ Mevzuatı İttifakı genel sekreteri Yuichi Kamiya ise, "Tüm vatandaşları etkileyen kurallar koymaya dahil olan bir kişinin bu şekilde düşünmesi beni dehşete düşürüyor" açıklamasını yaptı ve ayrımcılığı yasaklayan bir yasa çıkarılması çağrısında bulundu.

ÖZÜR DİLEMİŞTİ

The Japan Times'ın haberine göre, Kişida geçen hafta bir parlamento oturumunda evlilik eşitliği konusu konuşulurken "Japonya'daki aile yaşamının yapısını etkileyebileceği için konuyu değerlendirirken son derece dikkatli olmamız gerekiyor" dedi. Cuma günü, Kişida'nın evlilik eşitliğinin yasal olarak tanıma konusundaki temkinli tutumu hakkında Arai,  Başbakanlık Ofisi'nde muhabirlerle kayıt dışı bir görüşme yaptı.

Arai, 'hükümetin evlilik eşitliğine izin vermesi hâlinde insanların Japonya'dan kaçacağını' savunduğu konuşmasının ardından sonra cuma günü ilerleyen saatlerde sözlerini geri çekti ve şu ifadeleri kullandı: "Yanlış anlaşılmaya neden olabilecek ifadeler kullandığım için özür dilerim. Başbakana herhangi bir soruna neden olduğum için üzülüyorum çünkü o böyle düşünmüyor. Ben kendi fikirlerimden dolayı sorun çıkardım. Benim gibi görevlerde bulunan hiçbir yetkilinin böyle bir şey söylemesi hoş karşılanmaz."

EVLİLİK EŞİTLİĞİNİN TANINMADIĞI TEK G7 ÜLKESİ

Japonya, evlilik eşitliğini veya sivil birliktelikleri tanımayan tek G7 ülkesi olmaya devam ediyor. Kişida'nın başbakan olmasından iki ay önce, Temmuz 2021'de Japonya Yayın Kurumu tarafından yayınlanan bir ankette 1508 katılımcının yüzde 57'si evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınmasına destek vermişti. Ülkede evlilik eşitliğinin kabul edilmemesi sebebiyle, eşcinsel çiftler birbirlerinin mal varlığını miras alamıyor ve birbirlerinin çocukları üzerinde ebeveynlik haklarından mahrum kalıyor. Japonya'da bir düzineden fazla çiftin, evlilik eşitliğinin tanınmamasının Anayasa'yı ihlal ettiği gerekçesiyle başvurdukları bölge mahkemelerinde davaları devam ediyor. (DIŞ HABERLER)