Kırcami referandumunda imar planlarına destek çıktı

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, mülk sahibi 15 bin kişinin tapuları verildikten sonra iptal edilen ve Danıştay’da hukuki süreci devam eden Kırcami İmar Planı’nı referanduma götürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya’da 1980’li yıllardan beri imar sorunları devam eden Kırcami bölgesinde mülk sahibi 15 bin kişiyi ilgilendiren tapu sorununun çözümü için hazırlanan ve üst plana uymadığı gerekçesiyle Antalya İdare Mahkemesi’nce iptal edilen imar planları için bu kez referanduma gidildi. Muratpaşa Belediyesi, 1447 hektar genişliğe sahip Kırcami bölgesi için hazırlanan planlarını onaylayıp onaylamadıklarını, referandumda bölge halkına sordu. Yaklaşık 27 bin nüfusa sahip Güzeloluk, Doğuyaka, Yeşilova, Kırcami, Mehmetçik, Tarım, Zümrütova, Topçular mahalleleriyle birlikte Fener ve Çağlayan'ın belli bölümlerini kapsayan Kırcami bölgesinde 10 muhtarlıkta 24 sandığın kurulduğu referandumdan yüzde 87 ‘evet’ oyu çıktı. Kırcami’de toplam 5219 oyun kullanılırken, imar planlarına halkın 4527’si ‘evet’, 692’si de ‘hayır’ dedi.



'YÜKSEK ORANDA DESTEK ALDIK'

Muratpaşa Belediyesi’nin yaklaşık 27 bin nüfusa sahip Kırcami bölgesinde bugün saat 17.00’de sona eren referandumdan imar planlarına destek oyu çıkması nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kırcami meselesi çok hayati bir konu. Bu kadar büyük bir alanın tanımsız bırakılarak kaderine terk edilmesi kent güvenliği için zafiyetler oluşturacaktır. Yaklaşık 30 bin nüfuslu bir alanda sadece kanalizasyon sisteminin bulunmuyor olması bile bu alanın acilen bir plan dahilinde disipline edilmesini zorunlu kılıyor. Bunu çözmek için bir saniye kaybetmeden mücadele etmek istiyoruz. Bölge sakinlerinden plana destek istedik. Sonuç çok yüksek oranda ‘evet’ çıktı" dedi.

'EVET' NE ANLAMA GELİYOR?

Bugün yapılan referandumda, sandıktan 'Evet' çıkmasıyla birlikte Muratpaşa Belediyesi, Kırcami'de planlama sürecinde mevcut planları hukuki mecrada savunma konusunda kamuoyu gücünü arkasına aldı. Evet oylarıyla, aynı zamanda, yüzde 40'lık zayiatla Kırcamililerin elde ettiği inşaat haklarının korunacağı düşünülüyor. Kırcami İmar Dayanışma Platformu Sözcüsü Hüseyin Oğuz, "Zaman kaybına tahammülümüz yok. Yeni planın neler getireceği belli değil. Elimizdeki mevcut plana sahip çıktık" dedi. Yeşilova Mahallesi’nde oy kullanan Ramazan Kurul, “Çözülsün istiyoruz. Kırcamili beklemekten yoruldu. Kimse evine tamirat bile yaptıramıyor” diye konuştu.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal


‘KIRCAMİ’DEKİ KAOS BİTSİN’

Bölge sakini Emre Alakaş, “Kırcami’deki planın 100 binlik plana aykırı olması sebep gösterilerek iptali istenmişti. Benzer bir durum Kemer’de de vardı. Ama oradaki planlar geçti. Bizim planlarımız da onaydan geçsin, resmileşsin. Eğer Muratpaşa Belediyesi, bu halk desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidip onay alırsa, o zaman mahkeme kararının iptal edilmesi söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı. 1972 yılından bu yana Doğuyaka Mahallesi’nde yaşadığını belirten Nevzat Akcan ise şunları söyledi: "Yıllardır bir türlü çözüme kavuşmayan bu konunun, bundan sonra çözülmesini umuyoruz. Yaşım 50’yi geçti. Bir an önce bu kaostan kurtulmamız lazım."

MÜLK SAHİPLERİNE TAPU DAĞITILMIŞTI

Antalya’nın merkezinde Aspendos ve Termesos bulvarları kenarında kalan yerlerin imara açılmasıyla başlayan 80’lerde başlayan yasal süreç yaklaşık 40 yıl önce başladı. 1481 futbol sahası büyüklüğündeki Kırcami’de plan çalışmalarıyla geçen 40 yıl, açılan davalar, itirazlar ve iptallerle geçti. Kırcami, ilk kez Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclislerinde bütün grupların verdiği destekle 2019 yılında geçerli bir imar planına sahip oldu. Aralık 2020'de Kırcami'de ilk inşaat ruhsatları verildi ve bölge halkına tapuları dağıtıldı. Daha sonra Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi'nin Antalya 1. İdareme Mahkemesi'nden aldığı yürütmeyi durdurma kararı ile bölge, üst plana uygun olmadıkları gerekçesiyle iptal edildi. Bu kararla Büyükşehir Belediyesi'nin 25 bin ve 5 binlik planları, Muratpaşa Belediyesi'nin ise binlik planları iptal edildi.



BÖLGE PLANLARI İPTAL EDİLMİŞTİ

Konya Bölge İdare Mahkemesi, istinaf başvurusunu “Mahkeme kararının gerekçesinde hukuki isabet görülmemiş ise de karar sonucu itibariyle hukuka uygundur" diyerek reddetti. Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile bölge planlarındaki ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek Toprak Koruma Kurulu lehine iptal kararı da Danıştay tarafından bozuldu. Belediyeler, bu süreçte Kırcami’de mülk sahiplerine dağıtılan tapuları etkilemeyecek bir plan revizyonu üzerinde çalışırken ve hukuki süreç Danıştay'da devam ederken Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, ‘kamu yararı’ tespitini güçlendirecek sorunun cevabını resmi olarak almak için Kırcami'de referanduma gideceklerini ilan etti.