Kira artışları şiddeti artırdı, Diyarbakır Dayanışma Platformu harekete geçti: Duyarlılıkla çözebiliriz

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'ndan kentteki kira sorununa ilişkin yapılan açıklamada duyarlılık çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Maraş merkezli depremlerin ardından Diyarbakır’da yaşanan konut rezerv krizi ve ekonomik koşullar, kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Kira fiyatlarının kontrol edilemediği kentte, eski binaların bulunduğu Bağlar ilçesinde kiralar 3 bin 500 liradan, yeni binaların bulunduğu mahallelerde ise 15 bin liradan başlıyor.

Artan kiralar nedeniyle kiracılarla ev sahipleri karşı karşıya kalırken hükümetin kira zammını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemesi de buna engel olamıyor.

Kiracı ile ev sahibi arasındaki şiddet vakalarının artış gösterdiği Diyarbakır'da son olarak bir sitede oturan N.Ö., 2 bin 600 lira olan kirasını 10 bin lira yapmak isteyen ev sahibi M.H.Ş. ile tartışmış, kiranın yasal sınır olan yüzde 25 oranında artırılmasını isteyen N.Ö., ev sahibinin de aralarında olduğu 5 kişi tarafından darbedilmişti.

'HALKIMIZIN GÖSTERECEĞİ DUYARLILIĞA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Kentte artış gösteren ev sahibi-kiracı kavgaları Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nu harekete geçirdi. Platformdan yapılan açıklamada, "Son günlerde şiddete varan kiracı-ev sahibi tartışmaları ve fahiş kira artışlarının kentimizin dayanışma kültürüne yakışmadığını üzülerek paylaşmak istiyoruz. Tarihten bugüne kadar Anadolu ve Mezopotamya'ya dayanışma ruhu ile örnek olmuş, son yaşadığımız deprem sürecinde seferberlik ruhu ve toplumsal dayanışma ile yaralarını sarmakla kalmamış diğer deprem bölgelerine de dayanışmada bulunmuş halkımızın aynı duygularla bu hayat pahalılığına rağmen kira sorununu da çözeceğine inancımız tamdır. Bu konuda halkımızın göstereceği duyarlılığa şimdiden teşekkür ediyoruz" denildi. (DUVAR)