Kilislilerden Erdoğan’a: Çekilmesi lazım, yeter, zirvede bırak

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın yüzde 70'in üzerinde oy aldığı Kilis’te kanaat önderleriyle buluştu, esnafı ziyaret etti. Kilis'in ana gündemi ekonomiydi.

Google Haberlere Abone ol

KİLİS - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’ye en yakın illerden Kilis’te kentin ileri gelenleri, esnaf ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. CHP liderinin kentte yaptığı üç ayrı programdaki konuşmalarında öne çıkan başlık ‘Suriyeli sığınmacılar’ oldu. Millet İttifakı’nın iktidar olması halinde, iki yıl içerisinde Suriyelilerin ülkelerine dönmesi için çeşitli adımlar atacakları vaadinde bulunan CHP liderinin konuşmasındaki diğer başlıklar ise ekonomi ve yaklaşan seçim oldu.

‘KAÇAKÇILIK BURANIN KALBİYDİ, SAVAŞ ÇIKINCA KALBİMİZ SÖKÜLDÜ’

Suriyeli sığınmacıların nüfusa göre en yoğun yaşadığı kentlerden olan Kilis, Türkçe ve Arapça yazılı tabelaların bir arada kullanıldığı, sokaklarında çok dilliliğin işitildiği bir şehir. Kilisli esnafın “Kaçakçılık ticareti buranın kalbiydi, savaş çıkınca kalbimiz söküldü” sözleriyle anlattığı ekonomik durum kentin genelinde kendini hissettirirken, işsizlik ve geçim zorluğu birçok şehirde olduğu gibi burada da bir numaralı gündem.  

Kentin seçim tercihleri ise yıllardır iktidar lehine. Son genel seçimlerin yapıldığı 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 70 oranında oy alırken, Cumhur İttifakı’nın toplam oyu ise yüzde 71,2 olarak kayıtlara geçti. Kılıçdaroğlu’nun "Yıllardır ihmal ettik” dediği Kilis’in son seçimlerdeki CHP tercihi ise yüzde 14,6’da kaldı.

.


‘AZILI AK PARTİLİYDİM, DÖNDÜM’

CHP liderinin Kilis programında ilk adresi Kilis Ticaret Odası oldu. Burada kente ve sığınmacılara dair mesajlar veren CHP lideri yaklaşık yarım saat de basına kapalı toplantıda iş insanlarını dinledi, sorunları not aldı. CHP liderinin kentteki ikinci adresi ise kapalı bir toplantı salonunda, üye katılım töreni oldu.

Uzun yıllar AK Parti için çalışan, son bir yılda “Değişimi gördüğünü”, “Bu sefer farklı olduğunu” belirterek partisinden istifa edip CHP'ye katılmaya karar veren Mustafa bey ile rozet takma töreni öncesinde sohbet imkanı bulduk. “Bu sefer farklı, Türkiye’yi bitirdiler” diyen Mustafa beye göre etrafında AK Parti’ye oy verip de pişman olmayan yok. Yakınlarının ‘Vermez olaydık” sözlerine “İş işten geçti” yanıtı verdiğini anlatan Mustafa bey, “Ben de azılı AK Partili'ydim. İş yok, güç yok diye döndüm. Ben çalışıp bir ekmek parası kazanamadıktan sonra ne yapacağım? Bakma AK Parti son beş seneye kadar yine iyiydi. Şimdi gençlerin hepsi işsiz, böyleyken benim de elim ampule basmaya varmadı, bu kez de oku deneyelim dedim. Sınır açıkken bizim işlerimiz de iyiydi. Şimdi giren çıkamıyor, çıkan giremiyor. Öyle olunca da karnımız doymuyor” diye konuştu.

AK Parti’nin kent genelindeki oy oranının düştüğünü vurgulayıp, bu gözleminin seçimlerde ortaya çıkacağını söyleyen Mustafa bey, “Kilis’te yüzde 30’a ulaşan CHP, Türkiye’yi alır. Bugün bence bunun da üzerine çıkan bir tablo var ama seçim gösterecek” dedi.

.


‘SİYASETLE İŞİMİZ OLMAZ, GERÇEKLİK VAR; FAKİRLİK’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis’te yaptığı ilk konuşmada Suriye’ye dair, “Daha önce hafta sonları bütün lokantalar sınır boyları doluydu. İnsanlar gelir düğünlerini Hatay’da, Antep’te, Kilis’te yaparlardı. Aynı atmosferi yeniden sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

CHP liderinin bu sözlerini partilileri kapalı spor salonu önünde karşılayan davulcularla konuştuk. Suriye’deki savaştan önce Kılıçdaroğlu’nun vurguladığı gibi hafta sonları onlarca düğünün yapıldığını, bu düğünlere yetişmekte güçlük çektiklerini, bugün ise “kente gelen siyasetçilerin vereceği 50 liraya” mecbur kaldıklarını söyleyen davulcular şöyle devam etti:

“Bizim siyasetle işimiz olmaz, ekmeğimiz kimdeyse ona çalarız ama bir gerçek var; o da fakirlik. Eskiden çok para kazanıyorduk. Bugün eve ekmek götürünce mutlu oluyoruz. ‘Ekmeğe muhtaç olacaksınız’ deselerdi gülerdik. Gülünecek hale geldik.”

‘CANIMIZA BİR ŞEY GELMEYECEKSE BİZ GİDERİZ’

Kemal Kılıçdaroğlu üye katılım töreninin hemen ardından Kilis’in en işlek yerlerinden Murtaza Caddesi’nde esnafla buluştu. "Uyuşturucu baronları"na dair esnafın şikayetini dinleyen CHP lideri Suriyelilerin işlettiği bir lokantayı da ziyaret etti.

Cadde üzerinde esnaf ziyaretini tamamlayan CHP lideri, çamaşır asılı küf tutmuş balkonların altına kurulan küçük platformun üzerine çıkarak toplanan kalabalığa hitap etti. Kılıçdaroğlu, konuşmasına başladığı sırada Suriye’deki savaş nedeniyle Kilis’e gelen 6 çocuk babası Abdül Muhsin ile konuştuk.

“Türkiye’deki siyasetçilerin hepsi iyi, bu da iyi” diyerek Kılıçdaroğlu’nu işaret eden, Abdül Muhsin’e Kılıçdaroğlu’nun, “Suriyeliler güvenli bir şekilde iki yıl içinde evlerine göndereceğiz” sözleri hakkında ne düşündüğünü sorduk. “Canımıza bir şey gelmeyecekse biz gideriz. Uzak değiliz, memnun oluruz. Keşke olsa” diyen Abdül Muhsin, “Kilis’te iş valla çok az. Ben şimdi inşaatta çalışıyorum, günlük 100-150 lira alıyorum. Zor geçiniyoruz. Oraya gidersek daha güzel, eskisi gibi olabilir” dedi.

.

'MUHALEFET SON DÖNEMDE EKONOMİNİN BOZULMASIYLA OYUN KOKUSUNU ALDI’

CHP liderini dinlemeye gelenlerden çiftçi Mahmut Keser’e göre Türkiye’deki seçimi ekonomik durum belirleyecek. AK Parti’nin kentte hala güçlü olduğunu, muhalefetin temsilcilerini uzun yıllar sonra ilk kez gördüklerini anlatan Keser, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın zamanda buraya böyle gelmedi. Şimdi zayıf olduğu yerleri geziyor. Burayı garanti görüyor. Buralar genelde köy ağırlıklı ve AK Parti’yi tercih ediyorlar. Muhalefet de son dönemde ekonominin bozulmasıyla oyun kokusunu aldı, arka arkaya Kilis’e geliyorlar. Biz ev sahipliğimizi güzel yaparız, gelsinler” diye konuştu.

‘TAMAM, ÇOK ŞEY YAPTIN, ZİRVEDE BIRAK’

CHP liderinin esnaf ziyaretini tamamlamasının ardından kentteki esnaf ile sohbetimize devam ettik. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, akrep olarak adlandırılan askeri araçların gezdiği şehirde 20 yıldır çaycılık yapan Yusuf Sinci ile konuştuk. Siyaseti çok sevmediğini, yıllardır “hizmet edene” oy verdiğini anlatan Sinci, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Suriyelileri göndereceğim’ sözlerini değerlendirdi, "Burası onlar olmasa iyice kasaba olur” dedi. Sinci, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “cumhurbaşkanlığı adaylığı” ihtimalinin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kılıçdaroğlu şu ortamı iyi götürür götürmez bilmem de tek başına olsaydı iyiydi. Altılı Masa’ya girmesi sıkıntı. Şu benim dükkânı ben altı kişiyle çalıştıramam. Kılıçdaroğlu da aday olup seçilirse altı kişi bu işi götüremez. Tayyip Erdoğan’ın da çekilmesi lazım, yeter ya. Tamam çok şey yaptın, zirvede bırak yani. Ama Erdoğan son zamanda kesenin ağzını açtı. Birçok insan yardım alıyor, EYT’yi getirdi. Seçimi kazanmak için her şeyi yapar gibi.”

.

‘İKİ SOKAK GEZMEKLE KİLİSLİLERİN SORUNLARINI ANLAYAMAZSINIZ’

Kilisli esnaf Talat Baykan’a göre iktidarın son dönem ekonomiye dair attığı adımlar seçmenlerde bir süredir oluşan "kafa karışıklığını” gidermeye yetti. Türkiye’deki en uzun soluklu iktidarın “kolay kolay yenilemeyeceğini”, muhalefetin bu dönemde AK Parti iktidarının yerini dolduracak projeleri topluma anlatamadığını belirten Baykan, “Öyle yarım gün gelip iki sokak gezmekle Kilislilerin yaşadıklarını anlayamazsınız. Sorun yok mu var. Çözüm de cumhurbaşkanımızda var" diye konuştu.

‘AKP PAHALILIK YÜZÜNDEN KİLİS’İ KAYBETTİ, ELİNDEKİNİ BİTİRDİ’

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Kilis’teki son programı ise kanaat önderleri ve muhtarlarla yaptığı buluşmaydı. Esnaf ziyaretinin ardından bu etkinliğin düzenlendiği salona gittiğimiz taksici Adem bey de ekonomik sorunlardan dert yananlardan oldu. "AK Parti burada güçlüydü ama bu ekonomiden sonra eski gücünde olduğunu zannetmiyorum” diyen Adem bey, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı:

“AKP pahalılık yüzünden Kilis’i kaybetti, elindekini bitirdi. Bir daha da yüzde 70’i alamaz, yüzde 35’i alırsa öpsün de başına koysun. Muhalefete şimdi ilgi var ama sözlerini tutarlarsa bu kalıcı olur. İnsanlar burada kaçakçılıkla geçiniyordu, onu bitirdiler. Millet şimdi çiftçilikle geçinmeye çalışıyor, ona da mazot parası yok. Ben kredi kartı nedir bilmezdim. Son üç ayda şu tekerler dönsün diye 30 bin lira kredi kartıyla benzin almışım. Nasıl ödeyeceğiz diye düşünmekten gözüme uyku girmiyor, buyur çık işin içinden.”

‘SAĞLIKLI SINIR TİCARETİ’NE YOĞUN ALKIŞ

CHP lideri Kılıçdaroğlu öğleden sonra kanaat önderleri ve muhtarlarla yaptığı toplantıda sabah saatlerinde verdiği mesajları büyük oranda tekrar etti. Uyuşturucu ile mücadele edeceğini söyleyen, KHK’lılara dair adım atılacağını işaret eden CHP lideri, Kilis’teki okul sorununu öğrendiğini belirterek Milli Eğitim Bakanı’na, “Yer verin 11 büyükşehir belediye başkanımız 11 okul yapsın” çağrısında bulundu. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun buradaki konuşmasında en yoğun alkışı ise, “Sağlıklı sınır ticaretinin öneminin farkındayım. İnsanlar kaçakçılık yapmasın, biz de kazanalım onlar da kazanabilsin” sözleri aldı. Yaklaşık bir saat süren konuşmanın ardından CHP lideri basına kapalı bir şekilde Kilis’in ileri gelenleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla toplantı yaptı.