Ayine saldırı: Motosikletle geldiler, ormandaki otomobille kaçtılar

Kiliseye saldırı düzenleyen paltolu ve yüzleri kar maskeli iki kişi Sarıyer'e motosikletle geldi. Ormanlık alana bıraktıkları araçla kaçtı. Kilisede Polonya Başkonsolosu Witold Lesniak da vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ndeki pazar ayini sırasında 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan başından vurularak öldürüldü. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcısı eşliğinde kilisede inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrasında cenaze İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

YEĞENİ VE DAYISI KONUŞTU

Ölen Tuncer Murat Cihan’ın yeğeni Çağın Cihan, “Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi. Sade, masum biriydi ve kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu" dedi.

Saldırıda ölen Cihan’ın dayısı Kazım Aydemir ise “Benimle birlikte kiliseye geliyordu. Cemaat tarafından çok sevilen biriydi. Boşu boşuna öldürdüler. Çok fazla üzgünüz” dedi.

Saldırganları yakalamak için çalışma başlatan polis ekipleri il genelinde denetleme noktaları oluşturdu. Olayla ilgili ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde iki saldırganın kiliseye doğru yürüdüğü, yüzlerinin büyük bir kısmının kapalı olduğu ve üzerlerinde palto olduğu görüldü.

Öte yandan ayinde Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının da bulunduğu öğrenildi.

ÇIKMAZ SOKAKTA DUVARIN ÜSTÜNDEN ATLADILAR

Saldırganlar Santa Maria Kilisesi’nin arkasındaki Uzun Fıstık ile Albayraklar sokağında bulunan çıkmaz sokaktan gelerek kiliseye girdi. Saldırının ardından maskeli iki kişi yine aynı sokaktan kaçtı. Görgü tanıklarına göre saldırganlar Albayraklar sokağı üzerinden CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı yanından bulunan çıkmaz sokaktan atlayarak, Kırkçılar sokaktan çıktı. Buradan Mühendis Şevket sokağına doğru kaçmaya devam etti.

MOTOSİKLETLE ORMAN YOLUNA BIRAKTIKLARI ARACA GİTTİLER 

Alınan bilgiye göre saldırganlar önce motosikletle Sarıyer’e geldi. Saldırının ardından ara sokağa park ettikleri motosiklete tekrar binerek olay yerinden kaçan saldırganlar daha sonra orman yolu üzerine park ettikleri araca binerek bölgeden uzaklaştı.

Emniyetin de bu araç üzerine durduğu belirtildi. Polisin kilise çevresi ve saldırganların kaçış güzergahı üzerinde yaptığı çalışmalar sürüyor.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Öte yandan saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı getirildi.

İMAMOĞLU KİLİSEYE GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da silahlı saldırı sonrası kiliseye geldi. Burada konuşan İmamoğlu, "Hem ulusal hem uluslararası olarak hassas bir dönemdeyiz, bu yönüyle de süreci takip ediyoruz. Emniyet yetkililerimiz teyakkuz halinde. İki saldırgan olduğu gözüküyor, maskeli şekilde girerek saldırıyı yapıp kaçtıkları gözüküyor" dedi. 

 

İmamoğlu olay yerini inceledikten sonra basın mensuplarına şunları söyledi:

SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ: Üzgünüz, İstanbul tarihi boyunca bütün farklı inançlara ve etnik kökenlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yönüyle bugün yapılan saldırıyı elbette kınıyorum. Kaybettiğimiz vatandaşımız için de başımız sağ olsun. Burada sayın Peder'i ziyaret ettim kendisine başsağlığı dileklerimi ilettim aynı zamanda hepimize başsağlığı dileyerek bu acının hepimize ait olduğunu dile getirdim. Hem ulusal hem uluslararası olarak hassas bir dönemdeyiz, bu yönüyle de süreci takip ediyoruz. Emniyet yetkililerimiz teyakkuz halinde. İki saldırgan olduğu gözüküyor, maskeli şekilde girerek saldırıyı yapıp kaçtıkları gözüküyor. İnşallah en kısa zamanda saldırganlar tutuklanır ve olay gün ışığına çıkar ve aydınlanır. 

DAYANIŞMAMIZ BARIŞIMIZIN EN BÜYÜK TEMİNATI: Cemaatin içinde bulunan 30'un üzerinde vatandaşın ibadet ettikleri anda bir vatandaşımıza denk geliyor, diğer vatandaşlarımızı Allah korumuş. İçeride yabancı Misyon Şefi ve ailesi de bulunduğu bilgiler arasında, onlara da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Süreci biz de yerel yönetim olarak İstanbul Belediyesi olarak takip ediyoruz. Kendilerinin yanında olduğumuzu dile getirdik. Dayanışma, işbirliği birlikte uluslararası mesaj, bütünlükçü yapımız bizim barışımızın en büyük teminatı.

 

YERLİKAYA KİLİSE ÖNÜNDE KONUŞTU

Santa Maria Kilisesi’nin önünde basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu sabah 11.40’ta Sarıyer ilçemizde Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini esnasında menfur bir saldırı yapılmıştır. Bu saldırı esnasında maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu menfur saldırıyı lanetliyoruz, şiddetle kınıyoruz. Olayın bir an önce açıklığa kavuşturulması, aydınlatılması için emniyetimiz çalışıyor. Bütün arkadaşlarımız gayret ediyor" ifadelerini kullandı.

"İstanbulumuzda pek çok ibadethane var" diyen Yerlikaya, "Her biri özgürce, huzur ve güven ortamında ibadetlerini yerine getiriyor. Bütün din insanları, cemaat bu huzur ve güven ortamından fevkalade memnun. Milletimizin birliğini, beraberliğini bozmaya kastedenler hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar. Biz her zaman İstanbulumuz başta olmak üzere, ülkemizin her yerinde, huzur ve güven ortamında, birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz. Bu saldırıyı kimler yaptıysa onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek, bizim görevimiz ve bunu yapmakta da kararlıyız" diye konuştu.

Yerlikaya, Santa Maria Kilisesi’nin başpederlerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi ve kilisenin cemaatine başsağlığı diledi.