Kılık değiştirip kadınlar kategorisinde yarıştı: 'Ülkede bir ilk'

Kenya Açık Satranç Turnuvası'na kadınlar kategorisinde girmek için kılık değiştiren erkek satranç oyuncusu Omondi, Kenya Satranç Federasyonu Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

Foto: Chess Kenya
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Afrika ülkesi Kenya'da 25 yaşındaki satranç oyuncusu Stanley Omondi, Kenya Açık Satranç Turnuvası'nda çarşaf giyip gözlük takarak kadınlar kategorisinde yarıştı. Millicent Awour ismiyle kayıt yaptıran oyuncu, turnuvayı düzenleyenlerin durumdan şüphelenmesi üzerine yakalandı.

BBC'den Celestine Karoney'nin haberine göre, Omondi, olayın ardından yazdığı özür mektubunda, 'ekonomik ihtiyaçları' olduğunu ve eyleminin 'tüm sonuçlarını kabul etmeye hazır olduğunu' söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Kenya Satranç Kurumu Başkanı Bernard Wanjala, Omondi'nin 'yıllarca' turnuvadan men edilebileceğini, fakat tamamen men edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

'AYAKKABILARI VE KONUŞMAMASI ONU ELE VERDİ'

BBC'ye konuşan Wanjala, "Başta hiç şüphelenmemiştik çünkü çarşaf giymek normal bir durum. Fakat ilerleyen zamanda çok güçlü rakiplere karşı kazandığını gördük. Bu, daha önce turnuvada hiç yarışmamış biri için çok da olası bir şey değildi" dedi. 

Omondi'nin ayakkabılarının ve hiç konuşmuyor olmasının şüpheleri artırdığını söyleyen Wanjala, "İşaretlerden biri ayakkabılarıydı... Aynı zamanda rozetini almaya geldiğinde dahi konuşmadığına dikkat ettik. Normalde oyun oynarken rakibinizle konuşursunuz çünkü satranç oynamak savaş değildir, arkadaşlıktır" değerlendirmesini yaptı. 

'KENYA'DA BİR İLK'

Çekincelerine rağmen oyuncunun oynamaya devam etmesine izin verdiklerini belirten Wanjala, çok zor bir oyunu kazandıktan sonra kendisini çağırdıklarını ve hiç şaşırmadığını aktardı. Wanjala, "Erkek olduğunu kabul etti. Olanlardan pişman olduğunu söyledi, özür diledi ve ekonomik sorunları olduğunu söyleyerek turnuvayı kazanırsa bu sorunların üstesinden gelebileceğini düşündüğünü ifade etti" bilgisini paylaştı. 

Kenya'nın başkenti Nairobi'de geçtiğimiz hafta 22 ülkede 400 oyuncunun katıldığı Kenya Açık Satranç Turnuvası'nda kadınlar kategorisinin birincisine 3 bin dolar ödül verildi. Tanınmış bir satranç oyuncusu olan Omondi, 'kadınlar ile yarışırsa kazanma şansının daha büyük olacağını düşünerek' bu kategoride yarıştı. 

Daha önce ülkede böyle bir olay yaşanmadığını ifade eden Kenya Satranç Federasyonu, konuyu disiplin kuruluna sevk etti. Omondi'nin dosyası aynı zamanda uluslararası federasyona da sevk edilecek. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler satranç kenya kadın