Kılıçdaroğlu’nun adaylığı tartışılıyor: Kazanamayacağını görse aday olur mu?

CHP liderinin adaylık çıkışı tartışılıyor. İYİ Parti’ye göre “kazanacak aday” söylemi “Kılıçdaroğlu kazanamaz” demek değil, isim için erken. CHP’de “Kazanamayacağını görse aday olur mu?” deniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – “Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?” tartışmaları sürerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 'İttifakın kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanı adayı olmaktan onur duyacağı'na ilişkin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları iktidar ve muhalefet cephesinde farklı yorumlara neden oldu.

İYİ PARTİ: HEDEF SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK, KAZANACAK BİR ADAY OLMALI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili açıklamasında aday olmaktan onur duyacağını söylese de bu kararı Millet İttifakı ortaklarının vereceğinin altını çizdi. Bu noktada İYİ Parti’nin alacağı tutum önem taşıyor. Görüşlerine başvurduğumuz İYİ Parti yöneticileri adaylık konusunun henüz yetkili kurullarda ve ittifak ortakları arasında konuşulmadığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı adayının Millet İttifakı’nın ortakları ile istişare ile belirleneceğini belirten bir yetkili “Ortak bir adayla seçime gidilmeli. Önümüzdeki seçimde Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi sorusuna yanıt verilecek. Hedef bu sistemi değiştirmek. O nedenle de seçimi kazanmak önemli. Kazanmak için en etkili aday kim olacak bunu konuşmak zorundayız. Adaylık süreci geldiğinde seçim anketlerine bakılacak, partiler konuşacak, fikirler söylenecek ve en son bir isim belirlenecek. O isim de toplumsal karşılığı yüksek, kazanabilecek bir aday olmalı. Henüz isim noktasında değiliz” değerlendirmesini yaptı.

'SEÇİMİ KAZANAMAZSAK TÜRKİYE TÜRKMENİSTAN OLUR'

“Bu seçimi kazanmak zorundayız. Hiçbir riske giremeyiz. Kazanamazsak Türkiye’nin bir sonraki süreçte yaşayacağı manzara Türkmenistan koşulları olur” diyen bir başka İYİ Partili yetkili de 'adayın kazanabilecek bir isim' olması gerektiğine vurgu yaptı.

Kişisel görüşü olarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı makamına çok yakışacağını söyleyen bir başka İYİ Partili yetkili de “Biz isim söylemiyoruz, kazanacak aday olmalı diyoruz. Bu 'Kılıçdaroğlu kazanamaz' demek değil. Zamanı geldiğinde süreç değerlendirilir ve bir karara varılır. Önemli olan seçimlerde iktidarın, cumhurbaşkanının değişmesi” dedi.

CHP: KILIÇDAROĞLU KAZANAMAYACAĞINI GÖRSE ADAY OLUR MU?

CHP yetkilileri de bugüne kadar yaptıkları birçok açıklamada Cumhurbaşkanı adayının Millet İttifakı bileşenlerince belirleneceğine vurgu yaptı, ama “Bizim gönlümüzden geçen aday Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu” demeyi de ihmal etmediler. Yetkililer bugün de tutumun değişmediğine dikkat çekiyorlar. Kılıçdaroğlu’nun son açıklamasının daha önce yaptığı açıklamalardan aslında çok farklı olmadığını belirten bir parti yetkilisi, “Genel başkanımız yeni bir şey söylemedi. 'Adaya Millet İttifakı karar verecek' diyor, ardından da kendi adaylık olasılığı ile ilgili “İttifakın kabul etmesi durumunda aday olmayı onur duyulacak bir durum diye tarif ediyor. Bu konuşmalardan sonuç çıkarmak için çok erken. Birincisi seçimin tarihi belli değil, ikincisi zaten adayı ittifak belirleyecek” diyor.

Aynı yetkili, İYİ Parti’den gelen “Kazanacak aday olmalı” sözleriyle Kılıçdaroğlu’nun adaylığına konulan mesafe için de “Kılıçdaroğlu’nun bugüne kadar yaptığı fedakarlıkları unutmamak gerek. Demokrasi adına İYİ Parti’nin seçime girme hakkını elde etmesi için atılan adım, bir önceki seçimde İnce’nin adaylığı… Geçmiş deneyimler ortada. Kılıçdaroğlu seçimi kazanamayacağını görse aday olur mu?” değerlendirmesini yaptı.

CHP’li bir başka yönetici de Kılıçdaroğlu’nun adaylık olasılığı için, “Genel başkan doğal adaydır, ancak gelişmeleri izler, anketlere bakar, kazanacağını görürse aday olur. Bunu görmezse kazanacak aday koyar” dedi.

CUMHURBAŞKANI ADAYINI KONUŞMAK İSTEYEN HDP İZLEMEDE

Bu arada muhalefet cephesinde yer alan HDP’nin nasıl bir tutum alacağı henüz bilinmiyor. Eylül ayında açıkladıkları deklarasyonda Millet İttifakı içinde yer almayacaklarını ancak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde diyaloga açık oldukları mesajı veren HDP süreci izlemeye almış durumda. Parti kaynakları hem CHP içindeki hem de Millet İttifakı üyeleri arasındaki ince dengelere dikkat çekerek bu konudaki tartışmalara girmeme konusunda kararlı bir tutum içinde olduklarını ifade ediyorlar. Bu aşamada hiçbir adayın ismi üzerinden tartışmayı doğru bulmadıklarını ifade eden HDP’li yöneticiler Kılıçdaroğlu’na rezerv koymazken, bir diyalog gelişmemesi ya da belirlenen adayın güven vermemesi durumunda kendi adaylarını çıkaracaklarını ifade ediyorlar.

AK PARTİ: KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞINA DAHA KENDİ TABANI İNANMIYOR

Muhalefet cephesinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi ya da kimleri aday göstereceğine dair tartışmalar iktidar tarafından da yakından takip ediliyor. Çok sayıda AK Partili siyasetçi, “Kılıçdaroğlu bizim için en iyi rakip olur” görüşünde birleşiyor. Bu görüşte Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ile yarışamayacağı, Erdoğan’ın karşısında şansı olmayacağı düşüncesi etkili. AK Partili bir yönetici, Erdoğan’ın yüzde 38-40 bandında olan parti oyunun üzerinde ayrıca şahsi oyu olduğuna dikkat çekiyor, CHP’nin ise kendi anketlerinde yüzde 23-24 görünürken Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yüzde 8-10 oy verildiğine vurgu yapıyor. Bu tablo karşısında, “En az yüzde 40 şahsi oyu olan bir lider varken kendi tabanında dahi kabul görmeyen, partisini adaylığına inandıramamış, anketlerde yüzde 8’lerde oy alan bir genel başkan nasıl rakip olacak” sorusu soruluyor. Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda kazanma olasılığı için “Hayalperestlik” yorumları yapılıyor.

AK Parti de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adaylık olasılığı için “Bir genel başkan olarak aday olması en doğal hakkı” değerlendirmesi yapan bir siyasetçi de hem CHP’nin kendi içindeki dengelere hem de ittifak dengelerine dikkat çekerek, “Kılıçdaroğlu için kolay bir durum değil. Hem partisini hem de ittifakı, adaylığına ikna etmesi gerek. Onun için çok çetrefilli bir durum” yorumu yapıyor.