Kılıçdaroğlu: Devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı sözü veriyorum

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kadın istihdamı çalıştayında konuştu: "Kadınların birleşmesi, hak araması lazım. Kadınların adalet araması lazım."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın düzenlediği “Kadın İstihdamı” başlıklı çalıştayda konuştu. Kadınlara seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bütün kadınlara sözümdür. Devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı sözü veriyorum" ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİN TARLADA ÇALIŞANLARLA HELALLEŞMESİ LAZIM’

Kılıçdaroğlu, yaşadığı sorunları anlatan kadınların sözlerinin ardından kürsüye çıkarak “Herkes şunu bilmeli. Evet bir dram var ortada. Bu kadınların önünde bir duvar var, bu kadınlar seslerini duyuramıyorlar” dedi.

“Sorun yaşayan kadınlar anlatmalı ki bütün dünya onları dinlemeli” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Kadınlar yaşadıkları dramı nerede anlatacaklar? Toplantının ama omurgasını kadınlar oluşturuyor. Bu kardeşlerimi dinlerken yüreğimde bir sızı hissettim. Aynı coğrafyada, aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Peki birilerinin eli yağda baldayken, birileri bu dramı çekerken nasıl sessiz kalabiliriz? Ben 'helalleşme' kavramından söz ettim. Bir araya gelip helalleşmemiz lazım. Tarlada çalışan yıllarını veren bir kişinin eğer sosyal güvenliği sağlanmıyorsa bu kadar emek harcadığı halde hastaneye düştüğü halde sahipsiz kalıyorsa devletin onunla helalleşmesi lazım. Kamplaştı toplum bunun farkındayım. Birbirimize farklı gözlerle baktık bunun da farkındayım ama bunu kaldırmamız lazım.”

Kılıçdaroğlu, kadınların iş yerleri yanı sıra hanelerinde de çalışmaya devam ettiklerini belirterek, kadınlara birlik olma çağrısında bulundu. “Farklı bölgelerde yaşayabilirsiniz, eğitim düzeyiniz farklı olabilir, farklı inançlara sahip olabilirsiniz. Kadınların birleşmesi, hak araması lazım. Kadınların adalet araması lazım. Hukuk aslında her şeyi size sağlıyor” diyen Kılıçdaroğlu, kadın istihdamını nasıl artıracaklarını şöyle anlattı:

“Sizin ödediğiniz vergilerle yatırım yapılması lazım. Sizin ödediğini vergilerle evlatlarınızın iş sahibi olması lazım. Bütün kadın kardeşlerime söylüyorum. 'Bizim verdiğimiz vergileri nereye harcıyorsunuz' diye sorun. Evlerde engelli çocuğu olan ama çocuğuna bakmak için mecburen iş bulsa dahi çalışmayan kadınlar var. Bunların kesinlikle sosyal güvenlik hakkını sağlamamız lazım. Önümüzdeki süreçte Türkiye nüfusu yaşlanacak. 2035'den sonra yaşlı nüfus daha fazla olacak. Yaşlı bakım evleri olması lazım. Bu evlerde kadın çalışanlar için çok büyük imkanlar var. Bunlar da sağlanacak. Bütün kadınlara sözümdür devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı sözü veriyorum.”

KILIÇDAROĞLU: BOŞANMA DAVALARI ARTTI

Aile Destekleri Sigortası’nı getireceklerini ifade eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Mevsimlik işçi kadınların da çocuklarının eğitimi mutlaka sağlayacağız. Çocuğu bıraksa kendisi mevsimlik işçi, aç kalacaklar... Oraya öğretmen, banyo, karavanlar... Bazı belediyelerde başladık bunu Türkiye genelinde bütün belediyelerde bunu yapacağız. Taşımalı eğitime de son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üzülerek”, boşanma davalarının arttığını, kadınların bazen çocuklarıyla gidecek yer bulamadığını ifade eden CHP lideri, kadınlar için ‘Yeni Başlangıçlar Sigortası’nı hayata geçireceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki dönemde Türkiye nüfusu yaşlanacak. 2035'den sonra yaşlı nüfus daha fazla olacak. Yaşlı bakım evleri olması lazım. Bu evlerde kadın çalışanlar için çok büyük imkanlar var. Bunlar da sağlanacak. Bu kardeşiniz kim haksızlığa uğrarsa onun yanında olacak. Kimsenin yaşam tarzı beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren o evde huzur var mı, rahat geçinebiliyor mı… Benim derdim bu. Bunu sağlamak için mücadele edeceğiz. Ama bu mücadelede esas aktör kadınlar. Hakkınızı arayın. Bu ülke çok zengin bir ülkedir ama bu ülke kadınlarını hakça bölüşmüyor. Şu sözüm var; hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edeceğiz. Bir evde bir huzursuzluk varsa bunu en derinden yaşayan kadın oluyor. Kendi ailemden, annemden biliyorum." (DUVAR)