Kiğı Doğa ve Kültür Festivali iptal edildi: 'İlçenin alt yapısı değişiyor, yer yok'

Bingöl’ün Kiğı ilçesinde düzenlenecek Doğa ve Kültür Festivali, kaymakamlık tarafından uygun yer olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Tertip komitesi kararın "siyasi kaygılarla alındığını" belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

BİNGÖL - Kiğı Dernekler Birliği (KİDEB) tarafından 12-13 Ağustos tarihlerinde düzenlenmek istenen Kiğı Doğa ve Kültür Festivali, kaymakamlık tarafından uygun yer olmadığı ve belgelerin eksik olduğu gerekçesi ile iptal edildi.

Geçmiş yıllarda defalarca düzenlenen Kiğı Doğa ve Kültür Festivale bu Mikail Aslan, Yılmaz Çelik, Baran Bozyel ve yanı sıra birçok yerel sanatçının konser vermesi planlanıyordu.

Festivale izin verilmemesi tertip komitesi tarafından protesto edildi.

'BİZDEN EKSİK BELGE İSTENMEDİ, 28 GÜN SONRA BU YAZIYI YOLLADILAR'

Kiğı Doğa ve Kültür Festivali Tertip Komitesi Sözcüsü İbrahim Kudiş, "Bize göndermiş oldukları yazıda 'uygun saha bulunmadığı' belirtiliyor” dedi.

Bir diğer gerekçenin de tertip komitesi tarafından sunulan belgelerin eksik olmasının sunulduğunu aktaran Kudiş "Biz daha önce Kaymakam Bey ile görüştüğümüzde 'Müracaatınızı yapın daha sonra eksik belgeler varsa sizinle görüşeceğiz, değerlendireceğiz' denildi. Fakat bizden eksik bir belge istenilmedi. 28 gün sonra gelen yazıda eksik belgeler olduğu ve uygun yer bulunmadığı için festivali iptal ettiklerini söylüyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

'UYGUN YERİ KENDİLERİNE TARİF ETTİK'

İbrahim Kudiş

Kaymakamlığın uygun yer olmadığı gerekçesine cevap veren Kudiş "Uygun yeri kendilerine tarif ettik. Sonuçta küçük bir ilçe nasıl uygun yer bulunmaz" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Kudiş, festivalin pandemi gibi nedenlerle 7 yıldır yapılmadığını, önceki yıllarda görkemli, kalabalık festivaller yaptıkları bilgisini de paylaşarak "7 yıl aradan sonra önemli bir festival yapacaktık. Biz bu yasak kararını protesto ediyoruz, kabul etmiyoruz. Bu bizim hak ettiğimiz ve halkın hak ettiği şey değil. Vatandaşlar hiç hak etmiyor" dedi.

'PROGRAMDA DEPREM, TARIM, HAYVANCILIK KONULARINDA PANELLER VARDI'

Festivalin ilçe için önemli olduğunu ifade eden Kudiş, "Oradaki halkla buluşacaktık. Festivalimizin alt başlıklarında önemli panellerimiz vardı. Biliyorsunuz Bingöl ve bu bölgemiz deprem merkezi, deprem ile ilgili önemli hocalarımız ile paneller yapacaktık. Ayrıca yine buranın geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır, bununla ilgili yine konuşmacı uzmanları getirecektik. Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile paneller yapmayı düşünüyorduk. Halka faydalı olacak bu süre etkinlikler yapılacaktı" şeklinde konuştu.

Kudiş saydığı paneller için "Normalde bunların kamu kurumlarını yapması gereken faaliyetler olması gerekir. Halkın bilgilenmesini sağlayacak panellerdi bunlar" dedi.

'BU KARAR SİYASİ KAYGILARLA ALINDI'

Kararın siyasi kaygılarla alındığını söyleyen İbrahim Kudiş, şöyle devam etti:

"Özellikle belediyenin çok ciddi kaygıları var. 2 yıldır yolları tahrip etmişler yapmamışlar. Şu anda Kiğı ilçesinde hiçbir yolda ne kaldırım taşı var ne de asfalt var, tamamıyla stabilize. Köy yolu gibi yollar, belediye başkanı aynen ifade etti. Bu durumda, o da bir festivalin olmasını doğru bulmuyor. Kendisi bunu bize ifade etti. Biz de kendisine söz hakkı vereceğimizi bu konuyu açıklayabileceğini söyledik. İnsanlar dışarıdan gelmiş görmüş, bir şey ifade etmez burada halkı iki yıldır toz yutuyor. Bundan dolayı aleyhime bir durum gelişir diye siyasi olarak etkilendi. Sonuç olarak böyle bir festivalimizi iptal ettiler."

BELEDİYE BAŞKANI: ALTYAPI DEĞİŞİYOR, ŞU AN O YÜZDEN UYGUN DEĞİL

Kiğı Belediye Başkanı Hikmet Özüağ ise kararı şu sözlerle savundu:

"Biz yaklaşık 2 yıldır ilçemizin altyapısını değişiyoruz. Bizim şu an festival yapacak bir alanımız yok, her taraf toz toprak içinde, çamur içinde. Bizim önce bunu düzenlememiz gerekiyor ki festival yapalım. Evet yıllar önce kullanılan eski festival alanımız vardı, biz orayı tribünlü sentetik çim sahası yaptık gençlerimiz için. Onun dışında da bir yerimiz yok."

Festival yapılmama taraftarı olmadıklarını vurgulayan Özüağ, "Biz daha çok isteriz ki yapalım. Ticaret olsun, esnaf ve vatandaş faydalansın ama şu an öyle bir imkanımız yok" dedi.

'VATANDAŞLARIMIZLA SIKINTIMIZ YOK, İSTİŞARE HALİNDEYİZ'

İlçe halkı ve kaymakamla sürekli görüşme haline olduklarını aktaran Özüağ, "Halkımız da aynı şekilde söylüyor, başkanım ilçenin altyapısını bitirdikten sonra festivallere başlayalım diye. Bizim vatandaşlarımızla da hiçbir sıkıntımız yok zaten istişare halindeyiz. Bu konuda Kaymakamlık da aynı şekilde benimle aynı görüşte" diye konuştu.

İlçenin altyapısının kötü olduğunu ve bunları çözmeye çalıştıklarını ifade eden Özüağ, "Şu an ilçemizin yapısı çok uygun değil. Araç park edecek yer bile yok. Yani yarın öbür gün dışarıdan onbinlerce insanımız gelecek, bu insanlar nerede duracak, nasıl yapılacak festival" dedi.

‘FESTİVALİN İLÇEMİZE FAYDASI VAR’

İlçe sakinlerinden Kemal Kudiş ise festivalin iptal edilmesini eleştirdi. 

Kudiş, "Çok güzel olurdu. İlçe için, esnaf için, ekonomi için, kültür sanat için iyi olurdu. Daha önceki yıllarda çok güzel festivaller vardı burada. İlçemize de faydası oluyordu. Bal sezonuna denk geliyor. Biz arıcılar için çok verimli oluyor. Uzun zamandır ara verilmişti tekrardan yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

‘İLÇEMİZİN TANITIMI YAPILIYORDU, ÖN YARGILAR YIKILIYORDU’

Karardan memnun olmayan bir diğer ilçe sakini Sezer Sağ da şunları söyledi:

"Festivaller özellikle Doğu bölgesi için ciddi anlamda bir canlanmaya neden oluyor. Hem tarihsel hem kültürel değerlerimiz tanıtılıyor hem de gelen insanlar ilçeleri tanıyor. Buraya yönelik ön yargılar yıkılmış oluyor. Kardeşlik, şenlik ortamı ile çok güzel süreçler oluyor. Biz bu tarz festivallerin her zaman yapılmasını istiyoruz. Dernekler aracılığıyla değil devlet aracılığıyla da yapılmasını istiyoruz. İlçe halkına, gençlere, kadınlara, yaşlılara daha farklı ortamlar yaratarak neşeli, eğlenceli günler sağlanabilirdi. Bu tür festivallerini yapılmasını istiyoruz. İlçemizin tanıtımı yapılıyor. Ama şu anda festival yapılmadığı için ilçenin gelişimine de katkı olmuyor."

Etiketler Bingöl Kiğı