Kiev'de Rusya'nın saldırısına tanık olan Guterres: Savaşı önleyebilirdik

Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaretinde Rusya'nın füzeli saldırısına tanık olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi'nin savaşı önlemekte başarısız olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaretinde Rusya'nın iki füzeli saldırısıyla karşılaşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı önlemek için her şeyi yapmadığını açıkça ifade etti.

Guterres, BMGK'ye yönelik eleştirileri Kiev ziyaretinde görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı basın toplantısında dile getirdi. BM Genel Sekreteri Guterres, "Çok açık olayım. Güvenlik Konseyi bu savaşı önlemek ve sona erdirmek için elinden gelen her şeyi yapmadı. Bu büyük bir hayal kırıklığı, hayal kırıklığı ve öfke kaynağıdır" diye konuştu.

BM'nin internet sitesinde, Guterres'in basın toplantısında yaptığı açıklamanın yanı sıra soru ve cevap kısmında konuşulanlar da yer aldı. Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir sonraki hedefinin neler olabileceğiyle ilgili sorulara net yanıt vermezken kendi hedefinin başta Mariupol olmak üzere kuşatılan kentlerdeki sivillerin tahliyesi ve güvenliği olduğunu vurguladı.

ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya'nın daimi üye olduğu 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Bucha'dan sivil infazlarla ilgili savaş suçları iddialarının soruşturulması kararıyla tartışılmıştı. BMGK dönem başkanı İngiltere iddiaların araştırılması için Rusya'nın toplantı talebini 5 Nisan'da reddetmişti.

BM Genel Sekreteri'nin Kiev ziyaretinde başkente iki füze atılmış, söz konusu saldırıda 10 kişi yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, özellikle küresel barış ve güvenliği sağlamakla görevlendirildi ve Rusya'nın işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana harekete geçmediği için eleştirilerle karşı karşıya kaldı.