Kiev'de gökyüzünde 'gizemli' ışık: NASA'dan 'ilgimiz yok' açıklaması

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gökyüzünde görülen ışık ile ilgili açıklama yapan NASA sözcüsü, atmosfere girerek yok olması beklenen NASA uydusunun olaydan önce halen yörüngede olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gece saatlerinde gökyüzünde 'gizemli' bir ışık belirdi. Hızla alçalan ve yok olan nesne ile ilgili açıklama yapan Kievli yetkililer, söz konusu ışığın atmosfere giren bir NASA uydusundan kaynaklandığını söyledi. 

Fakat ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki olayın uydunun atmosfere girmesi beklenen andan saatler önce gerçekleştiğini belirtirken, bir NASA sözcüsü de AFP'ye yaptığı açıklamada olayın kendileriyle bağlantısı olmadığını belirtti.

'HAVA KUVVETLERİ GEREKLİ BİLGİYİ PAYLAŞACAKTIR'

BBC Türkçe'nin haberine göre, Kiev'de gökyüzünde beliren ışığın ve ışığı yayan nesnenin ne olduğu henüz tespit edilemezken, ABD'nin The New York Times gazetesine konuşan üst düzey bir yetkili, olayı incelediklerini söyledi.

Kentteki hava saldırısı sirenleri de ışığın görülmesinin ardından çaldı. Bugüne kadar bu sirenler genelde saldırılardan sonra değil, önce çalıyordu. Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin özel kalemi Andriy Yermak da sosyal medya hesabında önce Kiev’de hava savunma sistemlerinin dün gece karşı saldırı düzenlediğini yazdı daha sonra da “Hava Kuvvetleri bu ışığın kaynağıyla ilgili gerekli bilgiyi paylaşacaktır” açıklamasında bulundu.

'NASA UYDUSU HALEN YÖRÜNGEDE'

Bazıları bu ışığın, dün atmosfere girerek yok olması beklenen bir NASA uydusu olabileceği görüşünde. Söz konusu uydu güneşteki patlamalara dair incelemeler yaptıktan sonra görevini tamamlayarak kendini imha edecekti. Fakat ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki olayın uydunun atmosfere girmesi beklenen andan saatler önce gerçekleştiğini belirtti.

The Guardian gazetesinin haberine göre de konuyla ilgili AFP haber ajansına konuşan bir NASA sözcüsü, NASA ile ilgili değerlendirmeyi reddederek söz konusu uydunun 'halen yörüngede' olduğunu söyledi. NASA sözcüsü, "Uydunun atmosfere girişi henüz gerçekleşmedi, bugün başka hiçbir NASA uydusu da atmosfere giriş yapmadı" dedi. 

NASA, 17 Nisan Pazartesi günü bir açıklama yaparak Reuven Ramaty Yüksek Enerjili Güneş  Spektroskopik Görüntüleyicisi (RHESSI) uzay aracının bu hafta dünyaya dönmesini ve yanarak atmosfere girmesini beklediklerini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ukrayna nasa uydu ışık