Kıbrıs'ta yeni zirve nisanda yapılacak

Birleşmiş Milletler, Kıbrıs sorununa çözüm için 27-29 Nisan'da yeni bir zirvenin toplanacağını açıkladı. Tarafların son dönemde çok farklı pozisyonlara sahip olmaları nedeniyle gayrı resmi toplantıdan sonuç çıkması beklenmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Genel Sekreter 27-29 Nisan 2021 tarihleri ​​arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde Kıbrıs sorunuyla ilgili gayri resmi 5+1 toplantı düzenlemeyi planlıyor”. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz saatlerde bu kısa açıklamayla uzun zamandan beri planlananKıbrıs zirvesinin nisan sonlarında İsviçre’de gerçekleştirileceğini açıkladı. Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric’in yazılı açıklamasına göre, BM Kıbrıslı tarafları ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'yi 27-29 Nisan'da İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya getirecek.

BM, toplantının amacının Kıbrıs sorununa yakın gelecekte kalıcı bir çözüm bulunmasının ve tarafların ortak zeminde buluşup buluşamayacağını tespit edilmesinin olduğunu açıkladı. Uzun yıllardan beri Kıbrıs sorununa çözüm arayan taraflar yeni gayrı resmi toplantıya çok farklı bakış açıları ve önerilerle katılmaya hazırlanıyor. Kıbrıs Rum liderliği ile Kıbrıslı Türklerin yeni liderliğinin perspektifleri arasındaki uçurum, Kıbrıs’ta yakın zamanda çözüm umutlarını sınırlandırıyor. 

 

'İKİ AYRI DEVLET' VURGUSU

Kıbrıslı Türklerin müzakere masasındaki yeni lideri Ersin Tatar uzun zamandan beri “eşit egemenlik” temelinde bir çözüm arayışı fikrini savunuyor. Tatar’a ve yakın mesai arkadaşlarına göre, Kıbrıs’ta iki ayrı devletin varlığı uluslararası arenada kabul edildikten sonra iki devlet arasında farklı işbirliği opsiyonları gündeme gelebilir.  KKTC’de yakın zamanda kurulan üçlü azınlık hükümetinin Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Tatar’ın bakış açısını paylaşırken, Kıbrıs Türk tarafının yeni gayrı resmi zirveye “haklı kuşkular” ile katılacağı mesajını veriyor.

Ertuğruloğlu Anadolu Ajansı’na yaptığı son açıklamada, "Kıbrıs Türk halkının dünyada tek seçeneği bir şekilde Rumlarla ortak olmak değildir. Geçmişte ortak olmuştuk başımıza neler geldiğini gördük, yaşadık ve hala yaşıyoruz. Rumlarla yeni bir anlaşma dışında başka seçeneklerimizin de olduğunu bilerek hareket etmekteyiz. Kimsenin bizi Rum’a mahkûm bir halk olarak görmemesi gerekir” mesajını verdi. 

Ankara da son resmî açıklamaları ve mesajlarıyla, yeni Türk liderliğinin pozisyonuna destek çıkıyor. 

KIBRISLI RUMLARIN TAVRI

Rum liderliğiyse Tatar’ın ve Ertuğruloğlu’nın dillendirdiği “iki ayrı devlet” vurgusuna katılmıyor. Nikos Anastasiadis önceki dönemde gündeme taşıdığı “gevşek federasyon” fikrinin arkasında durmaya devam ediyor. Bu bakış açısına göre Kıbrıs sorununun çözümünün yolu arttırılmış yetki ve haklara sahip olacak iki kurucu devletin oluşturacağı federasyondan geçiyor. Rum liderliği ayrıca, Türk liderliğinin aksine gayrı resmi zirvenin bir önceki, 2017 tarihli Crans Montana’da müzakerelerin kesildiği noktadan başlaması gerektiği görüşünü de dillendiriyor. 

 

YUNANİSTAN VE İNGİLTERE'NİN TAVRI NE?

Yunanistan Rum liderliğinin tezlerine destek sunarken Kıbrıs’taki garantörlük sisteminin bir an evvel feshedilmesi yönünde görüş belirtiyor.  Nisan ayındaki gayrı resmi toplantıya iki toplum, Yunanistan, Türkiye ve BM ile beraber üçüncü garantör ülke ve İngiltere de katılacak. Toplantıyı ayrıca, Avrupa Birliği’nin de yakından takip etmesi bekleniyor.