Kıbrıs'ta 'yaptırım' hareketliliği: ABD ve İngiltere'nin listesine yeni isimler eklenebilir

Christodoulides, Rusya yaptırımlarının delinmesine 'aracı oldukları' gerekçesiyle Kıbrıslılara yaptırım uygulayan ABD ve İngiltere'nin listesine yeni isimler eklenebileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesine aracılık ettikleri gerekçesiyle ABD ve İngiltere'nin yaptırım listesine Kıbrıslı isimlerin dahil edilmesinin ardından, ada ülkesinin önümüzdeki süreçte Rusya'ya sağlanan 'kolaylıklar' nedeniyle yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalması bekleniyor. Yaptırım listesindeki Rum özel ve tüzel kişiler hakkında ABD’den somut bilgi talep eden Güney Kıbrıs ABD’den cevap beklerken, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides geçtiğimiz saatlerde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

'BU TÜR DAVRANIŞLARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Christodoulides, daha fazla sayıda özel ve tüzel kişilerin yaptırım listesine ekleneceğini görüşünü paylaştı. Christodoulides ayrıca, hükümetin ülkenin itibarının olumsuz etkilenmemesi için mümkün olan her şeyi yapacağını vurguladı. Christodoulides, "Yaptırımların ihlaline, sorun yaratılmasına, ülkemizin adının kötüye kullanılmasına ve bu tür davranış şekillerinin devamına izin vermeyeceğiz" dedi.

 Lefkoşa'da düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde İngiliz ve Amerikan makamlarının Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarla ilgili bilgi verip vermediğine ilişkin soruları yanıtlayan Christodoulides, "Şu ana kadar herhangi bir bilgi almadık" ifadelerini kullandı. 

'ÜLKEMİZİN ADINI TEMİZE ÇIKARACAĞIZ'

Christodoulides son durum ile ilgili olarak, şöyle konuştu:

"Bize bilginin kademeli olarak verileceği söylendi. Hem ABD'den hem de İngiliz makamlarından pek çok servis ve yetkili işin içinde olduğu için bize bir anda verilmeyecek. Ülkemizin yaptırımları ihlâl eden, yaptırımları uygulamayan bir ülke olarak görülmemesi için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bu, ülkemizin adını temize çıkarmak için bir şans. Kıbrıs'ın adını temize çıkarmak için uzun yıllardır çaba sarf ediliyor. Bu yeni başlamadı. Hedefimiz ülkemizin imajını iyileştirmek. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yetkili makamları durumu incelemeye, değerlendirmeye her zaman hazırdır."

'RESMİ BİR BİLGİ ALAMADIK'

Christodoulides'in açıklamasını ve uyarısını Lefkoşa'nın güneyindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen olağanüstü bir toplantı takip etti. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesi nedeniyle Kıbrıs'ın karşılaştığı son durum masaya yatırıldı. Toplantıya çok sayıda üst düzey Kıbrıslı yetkili katıldı.

Toplantı öncesinde Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan Kıbrıs Barolar Birliği Başkanı Christos Klerides, "Bilgi isteyeceğiz, çünkü şu ana kadar herhangi bir resmî bilgi almadık, sadece çeşitli yayınlardan bilgi aldık ve elimizdeki bilgilere bağlı olarak bir duruş sergileyeceğiz" dedi.

Ne olmuştu?

ABD ve İngiltere'nin Rusya'ya yönelik yaptırımların 'delinmesi' ile ilgili aldığı son kararlardan, toplam 23 Kıbrıs pasaportu sahibi etkilendi: bunlardan 10'u Kıbrıs doğumlu, 13'ü ise çifte ya da üç vatandaşlığa sahip. ABD'nin son yaptırımları Kıbrıs merkezli 18 şirketi, İngiltere'nin yaptırımları ise iki şirketi de etkiledi.

ABD yaptırımlarında adı geçen tüm kişilerin mülkleri bloke edilirken, yabancı varlıkları kontrol ofisine bildirilmeleri gerekiyor. İlgili kararda, "Doğrudan ya da dolaylı olarak, bloke edilen bir ya da daha fazla kişinin yüzde 50 ya da daha fazla mülkiyetine sahip olan tüm kişi ya da kuruluşlar da bloke edilmiştir" denildi.

Kıbrıslı Christodoulous Vassiliades,hem ABD hem de İngiltere tarafından da yaptırım uygulanan bir kişi olarak öne çıktı. Birleşik Krallık, yaptırım uygulanan Rus oligarklar Roman Abramovich ve Alisher Usmanov'un varlıklarını karmaşık finansal ağlarda saklamalarına 'bilerek yardımcı oldukları' gerekçesiyle bir başka Kıbrıslı Demetris İoannides ile Vassiliades'e de yaptırım uyguladı.

Her iki Kıbrıs vatandaşı da İngiliz hükümeti tarafından mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve güven hizmetleri yaptırımlarına maruz kaldı.