Kıbrıs'ta Tatar'ın 'ayrı halk, ayrı devlet' sözüne tepki: 'Sorun böyle çözülemez'

Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Letymbiotis, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar'ın sözlerine ilişkin olarak, "Kıbrıs sorunu kamuoyuna yapılacak açıklamalarla çözülemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1974'ün yıldönümünde Güney Kıbrıs'ın resmi haber ajansı Kıbrıs Haber Ajansı'na verdiği röportajda Kıbrıs meselesinin geleceğine ilişkin mesajlar verdi. Müzakere masasına geri dönüş yolunun egemen eşitliğin tanınmasından geçtiğini ifade eden Tatar'ın sözleri Güney Kıbrıs'ta tepkiyle karşılandı. 

Tatar'ın açıklamaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Kıbrıs konusunda yeni mesajlar verdiği bir dönemde geldi.

'AYRI HALKIZ, AYRI DEVLETİMİZ VAR'

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Haber Ajansı'na verdiği röportajda, son yıllarda Türk tarafının öne çıkardığı iki devletli çözüm ile ilgili olarak, "Unutulmamalıdır ki, 1960 sonrasında bu memlekette Kıbrıs Türkler çok acılar çekti. Büyük kayıplarımız oldu. Sizin kayıplarınızın büyük kısmı 1974'te başlarken bizimkilerin çoğu 1963-1974 dönemindeydi. Türkiye'nin Avrupa'da olmadığı, Türk askerinin bizim güvenliğimizi korumadığı, serbest dolaşım gibi bazı kaidelerin kuzeyde büyük etki yarattığı, Kıbrıs Türklerin büyük bir risk ve macerayla karşı karşıya kalacağı bir durumu kabul etmemiz söz konusu olamaz" dedi.

"Bizim ayaklarımız yere sağlam basmalı. Bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi garanti altına almalıyız" ifadelerini kullanan Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs'ın kuzeyinde barış ve huzur içerisinde yaşıyor olmamızı çok büyük bedeller ödeyerek kazandık. Biz barışın, huzurun devamından yanayız. Diğer yandan, 1960 sonrası yaşananların ardından kurulmuş olan bir Kıbrıs Türk devletin var olduğunu unutmamalıyız. Neredeyse 60 yıldır devlet sahibiyiz. Uluslararası teamüllere ve insan haklarına göre, ayrı bir halk olmamız temelinde, kendi devletimiz en doğal hakkımız. Bu adayı paylaşırken bunun iki devlet temelinde olması gerektiği düşünüyoruz."

Tatar, iki devletli çözüm kabul görürse bu formülün Rum tarafına da kayda değer faydalar sağlayacağını ifade ederek son dönemde gündemde olan güven arttırıcı önlemlere temas etti.

'HER TÜRLÜ ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ'

Tatar, güven yaratıcı adımlarla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Kıbrıs küçük bir adadır. Bu adada bizlerin halkların menfaati, geleceği, gençlerimizin umutla geleceğe bakmaları için her türlü alanlarda işbirliği yapmalıyız. Bu işbirlikleri iyi diyalog, iyi bir iletişim çerçevesinde sürdürmeliyiz. Biz bugün çok kolay iletişim kurabiliyoruz. Gerçekten bizi anlayan bizimle her türlü samimiyeti kurabilecek bir Güney Kıbrıs'ın olduğunu ben şahsen düşünüyorum. Geçmişte yaşananlar vardır. Bunlar elbette bize bir ikazdır. Geleceğe yürürken (işbirliğini) sağlam temeller üzerinde inşa etmemiz lazım. Birlikte geleceğe yürüyebilmemiz lazım. Bu da bu iki ayrı devlet, yan yana komşuluk ilişkileri temelinde gerçekleşebilir. Bu şekilde her türlü konuşmaya hazırım."

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı, enerjiden depreme hazırlığa ve orman yangınları ile mücadeleye kadar bir sürü güven yaratıcı önleme odaklandı. Ayrıca, Kıbrıs'ta iki taraf arasında yeni geçiş noktalarının açılması fikrine de sıcak yaklaştığını ifade etti.

'KIBRIS SORUNU KAMUOYUNA YAPILACAK AÇIKLAMALARLA ÇÖZÜLEMEZ'

Tatar'ın yaptığı açıklamalar, Güney Kıbrıs tarafında tepkiyle karşılandı. Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, salı günü yaptığı açıklamada, Tatar'ın mesajlarını değerlendirerek, 'Kıbrıs sorununun kamuoyuna yapılacak açıklamalarla çözülemeyeceğini' belirtti. Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile birlikte resmi bir ziyaret için Amman'a giden Letymbiotis, Cumhurbaşkanı'nın birçok kez Kıbrıs sorununun kamuoyuna yönelik açıklamalarla çözüleceğini düşünmediği düşüncesini paylaştığını hatırlattı.

Sözcü, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlaması için tüm çabaları sürdürme, olumlu bir iklime olumlu katkıda bulunma ve bu yöndeki girişimleri teşvik etme yönündeki istek ve kararlılığını yineledi. Sözcü, "Amacımız üzerinde mutabık kalınan çerçevede müzakereleri yeniden başlatmaktır ve buna hazır olduğumuzu yineliyoruz" dedi.

ERDOĞAN VE MİÇOTAKİS'İN MESAJLARI

Tatar'ın mülâkatının yayınlanmasından önce Kıbrıs müzakerelerinin yeninden başlama olasılığı ile beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in mesajları Kıbrıs'ın gündemine yansıdı. Dün adayı ziyaret eden Miçotakis, Tatar'ın temas ettiği iki devletli çözüme kapıyı kapattı. Miçotakis bu formülü kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Erdoğan ise 20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs'a yaptığı ziyaret çerçevesinde iki devletli çözüm mesajı vermişti. Ardından, geçen hafta, Türkiye'nin Annan Planı dönemindeki gibi çözüm yolunda, sahadaki gerçeklik temelinde, sorumluluklarını üstlenmeye hazır olduğu açıklamasını yaptı. Miçotakis ve Erdoğan'ın mesajları Kıbrıs'ta eylül itibarıyla yeni diplomatik hareketlilik yaşanacağı görüşünün ağır bastığı bir süreçte gündeme yansıdı.

 

Etiketler Ersin Tatar Kıbrıs