Kıbrıslı liderlerden 2'nci Elizabeth için taziye mesajları

Anastasiadis, “Bu zor zamanda Birleşik Krallık halkının yanındayız” dedi. Tatar ise, “İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıslı liderler, dün 96 yaşında ölen İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth için taziye mesajı yayımladılar. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, İngiltere tarihinin 'en uzun süre tahtta kalan monarkının' ölüm haberinden sonra yaptığı paylaşımda, “Bu zor zamanda Kraliyet Ailesi’nin ve Birleşik Krallık halkının yanındayız” ifadelerini kullandı. Rum lider mesajında ayrıca, “Majesteleri Kraliçe 2'nci Elizabeth’in vefatı dolayısıyla en samimi taziyelerimizi iletiyoruz" dedi. 

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bir taziye mesajı yayımladı. Tatar, mesajında “İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kraliyet Ailesi’ne, Birleşik Krallık halkına ve İngiliz Milletler Topluluğu’na en derin taziyelerimi iletirim” ifadelerine yer verdi.

KIBRIS'IN 'SON' KRALİÇESYİDİ

Dün vefat eden 2'nci Elizabeth, 16 Ağustos 1960 yılında iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti kurulana dek aynı zamanda adanın son kraliçesi unvanına da sahipti. Elizabeth’in İngiliz tahtına çıktığı dönem, Kıbrıs’ta anti-kolonyal mücadelenin yoğunlaştığı bir sürece denk geldi. 1955 yılında EOKA'nn başlattığı mücadele 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dek devam etti.

1955-1958 dönemindeki çatışmalarda İngiliz makamlarınca tutuklanan Michalakis Karoli, Andreas Demetriou ve Evagoras Pallikarides Kıbrıs'taki İngiliz kuvvetleri tarafından Lefkoşa Merkez Hapishanesi'nde idam edildiler. Yunanistan ve Rum liderliğinin girişimlerine rağmen 2'nci Elizabeth, üç kişinin affedilmesini onaylamamıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluşundan günümüze dek İngiliz Milletler Topluluğu’nun (Ortak Refah Topluluğu) üyesi olmaya devam ediyor. İngiltere’nin Dekelya ve Aktoriri’de olmak üzere Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunuyor.