'Keşmir'de 3 sivil gözaltında öldü' iddiasına Hindistan ordusundan soruşturma

Keşmir'de Hindistan askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybettiği iddia edilen üç sivilin ölümü hakkında soruşturma başlatıldı.

Keşmir'de Hindistan ve Pakistan arasındaki sınır hattı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Keşmir bölgesinde askerler tarafından gözaltına alınan üç sivilin hayatını kaybettiği haberleri üzerine Hindistan ordusu tarafından soruşturma başlatıldı. Askeri bir yetkili, üst düzey yetkililerin bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hindistan ve Pakistan arasında ihtilaflı olan bölgede yaşayanlar, söz konusu sivillerin 21 Aralık Perşembe günü orduya ait bir araca düzenlenen pusunun ardından sorgulanmak üzere gözaltına alındığını anlattı. Basın açıklama yapma yetkisi bulunmadığı için isminin verilmesini istemeyen askeri bir yetkili, incelemenin sivillerin ölümü sonucu başlatıldığı bilgisini paylaştı. 

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI BÖLGEYİ ZİYARET ETTİ

Jammu ve Keşmir bölgesinin Poonch ilçesinin ormanlık alanında düzenlenen pusu, son aylarda bölgede Hindistan güçlerine yönelik beşinci büyük saldırı olarak kayıtlara geçmişti. 

Hindistan Kara Kuvvetleri Komutanı Manoj Pande, 25 Aralık Pazartesi günü Poonch bölgesini ziyaret ederek ordu kuvvetlerinin 'operasyonel hazırlık durumunu' inceledi. Savunma sözcüsü Suneel Bartwal, "Poonch'daki sivillerin ölümüne ilişkin emir verilen inceleme konusunda bilgim yok" ifadelerini kullandı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise sivillerin ölümünü 'güçlü bir şekilde kınayarak' sorumlulardan hesap sorulmasını istedi. 

'VİDEODA İŞKENCE GÖREN KİŞİLER ÖLÜ BULUNDU'

Topa Pir köyü meclis üyesi Mohammad Sidiq, 22 Aralık Cuma günü, aralarında çoban olan 26 yaşındaki yeğenin de olduğu dokuz kişinin sorgu için Hindistan askerleri tarafından gözaltına alındığını söyledi. Sidiq, "Bu kişilerden birinin gitmesine izin verildi, sekiz kişiye işkence edildi; yeğenim Shoukat Ahmad da dahil üç kişi öldürüldü" dedi. 

Gözaltına alınan erkeklerin işkenceye maruz bırakıldığını gösterdiği iddia edilen bir video da sosyal medyada viral oldu ve bölgede büyük tepki yarattı. Reuters, videonun gerçek olduğunu bağımsız kaynaklardan teyit edemediğini bildirdi.

Yeğeninin de öldürüldüğünü söyleyen Sidiq ise videoda işkenceye uğrayan erkeklerin pusu alanına yakın bir yede ölü bulunan kişiler olduğunu belirtti. Sidiq, "Kanun nerede? Adalet nerede? Burada, sınırlarda Hindistan güçlerini desteklememizin ödülü bu mu? Bu üç ölüme karşı sesimi yükselttiğim için ölüm tehditleri bile aldım" diye konuştu.  

 

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 11 Aralık 2023 tarihli kararında, hükümetin 2019 yılında aldığı Jammu ve Keşmir'in özerkliğini kaldırma ve eyaleti doğrudan merkezi yönetimin kontrolü altına alma kararının hukuka uygun olduğuna hükmetmişti. (DIŞ HABERLER)