Hindistan Yüksek Mahkemesi, Keşmir'in özerklik statüsünü kaldıran kararı onadı

Hindistan'da Yüksek Mahkeme Jammu ve Keşmir'in özel statüsünü kaldıran 2019 tarihli kararı kanuna uygun bularak onadı. Keşmirli siyasetçiler ve Pakistan karara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Yüksek Mahkemesi, hükümetin 2019 yılında aldığı Jammu ve Keşmir'in özerkliğini kaldırma ve eyaleti doğrudan merkezi yönetimin kontrolü altına alma kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme kararı gereği, Jammu ve Keşmir'de en geç 30 Eylül 2024 tarihinde yerel seçimler yapılacak.

Bölgeye yaklaşık 70 yıl boyunca Hindistan anayasası dışında özel haklar tanıyan 370'nci Madde, Ağustos 2019'da Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından kararname ile iptal edilmişti. Süreç, Keşmir halkı ile herhangi bir müzakere yapılmadan yürütülmüştü.

MAHKEME BAŞKANI: HÜKÜMET YETKİLERİNİ AŞMADI

The Guardian'ın haberine göre, Yüksek Mahkeme Başkanı D.Y. Chandrachud, hükümetin kararını onayarak hükümetin söz konusu kararname ile yetkilerini aşmadığına hükmetti.

Chandrachud, kararında, 370'nci Madde'nin bağımsızlık sonrası bölgenin Hindistan'a katılmasının ardından 'geçici' olmasının öngörüldüğünü, dolayısıyla mevcut şartlarda geçerliliğini korumadığını söyledi. Maddeyi 'asimetrik federalizm' olarak nitelendiren Mahkeme Başkanı, Hindistan anayasasının Jammu ve Keşmir için geçerli olması gerektiğini, bu bölgenin Hindistan'a katıldıktan sonra egemenliğinin olmadığını söyledi.

KARAR ÖNCESİ KEŞMİR'DEKİ SİYASİ LİDERLERE FİİLİ EV HAPSİ

Öte yandan, bugünkü karar açıklanmadan önce Keşmir'deki siyasi liderler, evlerinin kapılarının zincirlerle kapatıldığını, eyalet içinde hareket etmelerinin sınırlandırıldığını, böylelikle 'fiili olarak gözaltına' alındıklarını söyledi.

Görevden alınan eski eyalet başbakanı Mehbooba Mufti de karara tepki göstererek bunun 'yalnızca Jammu ve Keşmir için değil aynı zamanda Hindistan fikri için idam haberinden farksız olduğunu' belirtti. Mufti, "Hiçbir hüküm nihai değildir, Yüksek Mahkeme'nin bile olsa. Bu, son on yıllardır devam eden siyasi bir mücadele. Halkımız yaşam onuru için büyük fedakarlıklar yaptı. Bunu yerine getirmeden bırakmayacağız" dedi.

PAKİSTAN: KARARI REDDEDİYORUZ

Hindistan ve Pakistan'ın 1947 yılında bağımsız olmalarından bu yana iki ülke arasında ihtilaflı olmayı sürdüren Keşmir'le ilgili alınan bu karara Pakistan'dan da tepki geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Pakistan Geçici Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani, kararı reddettiklerini belirterek, Hindistan Yüksek Mahkeme kararı ve kararın hukuksuz olmasıyla ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Avrupa Birliği'ne (AB) yazılı bildirimde bulunacaklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Hindistan'ın bağımsız olmasının ve Jammu ve Keşmir'in Hindistan birliğinin bir parçası olmasının ardından 370'inci Madde ile birlikte kendi anayasa ve bayrakları da dahil Keşmirlilere bazı bağımsız hak ve korumalar sağlanmıştı. Daha sonra alınan pek çok mahkeme kararı ile de bunun uzun süreli bir önlem olduğu teyit edilmişti.

Hindistan hükümetinin 2019 yılında bu maddeyi iptal etmesinin ardından bölgede ordu göreve çağrılmış, siyasi liderler tutuklanmış, sokağa çıkma yasakları getirilmiş ve internet 18 ay boyunca kapatılmıştı. Bu kararla birlikte Jammu ve Keşmir eyalet olmaktan çıkarılmış, siyasi temsiliyeti lağvedilmişti. (DIŞ HABERLER)