KESK: 'Müjdelere' rağmen ücretler ve alım gücü eriyor

Maaşlara yapılan zamlara ilişkin açıklama yapan KESK, "Açıkladıkları 'müjdelere' rağmen ücretler, alım gücü eridikçe erimektedir" diyerek, ortak mücadele ve genel grev çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, memur maaşlarına yapılan zam oranına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açıklamada "TÜİK enflasyonu sahtedir, yüzde 30 zam değildir, sadaka zammını kabul etmiyoruz, görevli toplu sözleşme hakkı istiyoruz" ve "Tüm emekçiler ortak mücadeleye. Genel grev, genel direniş" yazılı pankartlar açan kamu emekçileri, "Hükümet zammını al başına çal" ve "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganları attı. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, memur ve emekli zam oranları açıklanır açıklanmaz ulaşıma yüzde 65, memur öğle yemeklerine yüzde 84 zam yapıldığına dikkat çekti.

'ALIM GÜCÜNÜN KORKUNÇ ERİMESİNİN KAŞISINDA HİÇBİR KARŞILIĞI YOKTUR'

20 yıl önce asgari ücretin iki katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşının bugün asgari ücretin altında olduğunu dile getiren Güven, "Asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı ise bugün asgari ücretin sadece 500 TL üzerindedir. Sadece bir yıl önce yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün yoksulluk sınırının üçte birine kadar inmiştir" ifadelerini kullandı. 6,5 milyon kamu emekçisi ve emeklinin, yandaş konfederasyonların ve iktidarın sahte enflasyon rakamlarını bir kuruş aşmayan TİS mutabakatlarının bedelini yıllardır ödediğini vurgulayan Güven, "İktidarın açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret 'müjdesinin' yaşadığımız gerçek enflasyon ve alım gücünün korkunç erimesinin karşısında hiçbir karşılığı yoktur. İşte bu yüzdendir ki, her gün şapkadan tavşan çıkarırcasına açıkladıkları 'müjdelere' rağmen ücretler, alım gücü eridikçe erimektedir" dedi.

GENEL GREV ÇAĞRISI

"Gerçek grevli sendika yasası ve özgür toplu sözleşme düzeni" için tüm emekçileri ve sendikaları ortak mücadeleye ve genel greve çağıran Güven, emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılması,

-İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması,

-Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesi ve gelir vergisi birinci dilim oranının %15'ten %10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz. (DUVAR)