Kerkük'te Kürt partileri 8 sandalyeyi garantiledi

Kerkük'te 2005 yılından bu yana ilk kez düzenlenen İl Genel Meclis seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Kürt partileri toplam 16 sandalyeden 8'ini garantiledi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın 13 ili ile Kerkük ve Musul'da yapılan İl Genel Meclis seçimleri için halk sandık başına gitti. Irak Yüksek Seçim Komiserliği seçimlere katılımın yüzde 41 olduğunu, 6 milyon 599 bin 668 seçmenin sandık başına gittiğini aktardı. 

Resmi olmayan verilere göre Kürt partileri Kerkük’te toplam 16 sandalyeden 8'ini garantiledi. Rûdaw'ın aktardığına göre, Kerkük il meclisindeki sandalyelerinin çoğunu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) listesi alıyor. KYB 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 ve Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe) de 1 sandalyeyi garantiledi. Kerkük İl Meclisi, kota sistemiyle Hıristiyanlara ayırılan bir sandalyeyle birlikte toplam 16 sandalyeden oluşuyor. KYB’nin 6’ncı sandalyeyi garantilemesiyle Kürtler Kerkük İl Meclisi’nde çoğunluğunu sağlamış olacak. Rûdaw, seçimde en çok oyu KYB’nin Kerkük adayı Neşet Şawes’in aldığını aktardı.

Federal bir yönetime sahip ülkede bu seçimler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) şehirleri kapsamıyor. Irak'ta en büyük Şii tabana sahip dini ve siyasi lider Mukteda Sadr da seçimleri boykot ediyor. 

Irak'ın 14 ilinde 2013 yılından bu yana ilk kez vilayet meclisi seçimleri yapılıyor. Kerkük'te ise 2005 yılından bu yana ilk kez aynı seçimler düzenleniyor. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler ırak kerkük seçim