Kenanoğlu: Alevi köyündeki konağı cami yapmak istiyorlar, amaç asimilasyon

Sivas'ın Hardal Köyü'ndeki eski bir konağın camiye dönüştürülmek istendiğini söyleyen HDP milletvekili Ali Kenanoğlu, “Köy, Alevi köyü ve buranın cami olup olmadığı konusu tartışmalı bir konu. Burası restore edilecekse konak ya da köy müzesine çevrilebilir. Ama niyet kötü olunca, asimilasyon amaçlı bakış açısı olunca, 'bir zamanlar cami olduğunu iddia edenler var, haydi camiye dönüştürelim' gibi bir niyet oluyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Hardal Köyü'ndeki konağın camiye dönüştürülmek istendiğini söyledi.

Yol TV yayınına katılan Ali Kenanoğlu, köyün Alevilerin yaşadığı bir köy olduğunu belirterek, “Sivas Anıtlar Kurulu'na yazı yazdım, bu yerle ilgili bilgi istedim. Buranın 2008 yılında cemevi olarak tescil edildiğine dair karar gönderdiler. Bu işlemden 6 ay sonra Şarkışla Müftülüğü bu karara 'burası camidir' diyerek itiraz etmiş. Anıtlar Kurulu da toplanmış burayı cami olarak tescil etmişler” dedi.

'BURASI KONAK OLARAK KULLANILMIŞ'

Söz konusu yapının konak olarak kullanıldığını söyleyen Kenanoğlu, “Burası harabe bir halde duruyor ve burası bir konak, konak olarak kullanılmış. 'Akbaşoğlu Konağı' diye geçiyor zaten, kimi kayıtlarda da böyle. Şarkışla Büyük Birlik Partisi sanırım harekete geçmiş, meclis üyelerinin istekleri anladığım kadarıyla. Buranın cami olarak restore edilmesi ve hizmete kavuşturulması noktasında bir çabaları var” diye konuştu.

Tapunun muhtarlığa ait olduğunu aktaran Kenanoğlu, “Bununla ilgili de muhtarlıktan tapuyu istiyorlar, tapu muhtarlığa ait, muhtarlık da tapuyu veriyor. Köylüler de buna karşı itiraz ediyor, dava süreçlerini, yasal süreçleri inceliyorlar, hazırlık yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

'KONAK YA DA MÜZE OLARAK RESTORE EDİLEBİLİR AMA NİYET KÖTÜ'

“Bütün bunların ötesinde şöyle bir şey var: Köy, Alevi köyü ve buranın cami olup olmadığı konusu tartışmalı bir konu” diyen Ali Kenanoğlu, şunları söyledi:

“Burası restore edilecekse konak olarak restore edilebilir. Bu anlamıyla bir köy müzesine çevrilebilir. Eğer 'bu yapı tarihi bir yapıdır, mimari özelliği vardır o yüzden koruyacağız' deniyorsa bunlar adıyla yapılabilir.

Ama niyet kötü olunca, asimilasyon amaçlı bir bakış açısı olunca, 'bir zamanlar cami olduğunu iddia edenler var, haydi burayı cami yapalım, camiye dönüştürelim' gibi bir niyet oluyor. Ve bu niyeti hayata geçirmek istiyorlar. Süreç noktasında biz Hardal köylülerinin yanındayız, bu işin karşısında parlamento boyutuyla da, kamuoyu boyutuyla da karşı duracağımızı ifade etmek isterim.” (HABER MERKEZİ)