Kayıp yakınları yeniden valilik yasağına takıldı

Batman'daki Kayıp Yakınları valiliğin 10 günlük eylem ve etkinlik yasağı nedeni ile Gülistan Caddesi'ndeki eylemlerini gerçekleştiremeyerek şube binasında basın açıklaması yapmak zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman'daki Kayıp Yakınları İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 516'ıncı kez bir araya gelerek Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eylemlerini gerçekleştirmek istedi. Nasıroğlu İş Merkezi'nde bulunan şube binalarından anıt önüne gitmek isteyen insan hakkı savunucularına polis engel oldu. Emniyet yetkilileri ile görüşen insan hakkı savunucularına valiliğin 10 Şubat tarihi ile itibari ile ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterildi. Yapılan görüşmelerin ardından insan hakkı savunucuları eylemlerini şube binalarında gerçekleştirmek zorunda kaldı.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Şube binasında bir araya gelmek zorunda kalan kayıp yakınları ve hak savunucuları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartını açarken kayıpların fotoğraflarını taşıdı. Eylemde ilk olarak İHD Batman Şube Eş Başkanı Devran Yıldız konuştu. Yıldız konuşmasında, "Bugün yine şube binamızda basın açıklamamızı yapmak zorunda kaldık 10 Şubat itibari ile Batman Valiliği tarafından 10 günlük eylem ve etkinlik yasağı getirildi. Az önce emniyet yetkilileri ile görüşmeler yaptık ve dışarıda açıklama yapmamıza izin vermeyeceklerini belirttiler. Bu kararları kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

‘İFADELERE RAĞMEN AKIBETİ BELİRSİZ’

Yıldız'ın ardından ise 516'ıncı haftanın basın açıklamasını insan hakkı savunucularından Şirin Seçkin okudu. 6 Ekim 1992 tarihinde gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu'nun öyküsünü okuyan Seçkin, gözaltına alındıktan sonra yıllar boyunca kendisinden haber alınamadığını belirtti. 24 Mart 2011 tarihinde ise Ayhan Çarkın'ın ifadeleri ve itirafları sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldığını söyleyen Seçkin, "Çarkın'ın soruşturma ifadesinde geçen isimler Fikret Işıkkayalar, Ali Osman Akar, Baki Avcı, Hasan Erdoğan, Ahmet Sakarya, Şefik Kul, Ayhan Özkan ve Ali Çetkin idi. Bu kişilerden Ali Osman Akar ile Ahmet Sakarya, koli içindeki bedeni kamyonet ile İstanbul dışında bir yere götürüp gömdü. Ayhan Çarkın, ifadesinde, daha sonradan bu kişinin Ayhan Efeoğlu olduğunu, konuşmalardan duyarak öğrendiğini, ancak sorgusunun kim tarafından yapıldığını bilmediğini belirtti" dedi. Çarkın'ın ifadelerine rağmen Efeoğlu'nun akıbetinin bilinmediğini dile getiren Seçkin, yüzleşme istediklerini belirtti.

Seçkin'in açıklamasının ardından kayıp yakınları beş dakikalık oturma eylemi sonrası 517'inci haftaya katılım çağrısı yaptı.