Kathimerini: Erdoğan ömür boyu iktidarda kalmaya hazırlanıyor

Yunanistan basınında Manolis Kostidis imzasıyla yayınlanan analizde, Erdoağan'ın ömür boyu cumhurbaşkanı olmak için atabileceği adımların atılmaya başlanmış olabileceğine işaret edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Kathimerini gazetesi, Türkiye'deki yeni Anayasa tartışmalarını gündemine taşıdı. Bugün Manolis Kostidis imzasıyla yayınlanan bir makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ömür boyu iktidarda kalmaya hazırlandığı iddia edildi. Makalede, Erdoğan'ın hem seçim yasasında hem de cumhurbaşkanlığını iki dönemle sınırlayan Anayasa'da değişiklik yapmayı planladığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu değişikliklerle amaçladığının milliyetçilerle işbirliğine daha fala güvenmemek, böylece kendisini dengeleyici güçlerden özgür bırakmak olduğunu savunan Kathimerini, Türkiye'deki muhalif basının Erdoağan'ın ömür boyu cumhurbaşkanı olmak için atabileceği adımların atılmaya başlandığını aktardığını yazdı.

'BU KONUDAKİ TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ OLDUKÇA DİKKAT ÇEKİCİ'

Erdoğan'ın seçim kanununda ve Anayasa'da yapmak istediği değişiklikleri ve cumhurbaşkanı seçimi için yüzde 50+1 oy alınması gerektiğine ilişkin hükme yönelik eleştirisini kamuoyu ile paylaştığı hatırlatılan yazıda, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu konu özelindeki tavır değişikliği oldukça dikkat çekici" değerlendirmesine yer verildi. 

T24 yazarı Mehmet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki ifadelerinin öncelikle Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Halk Partisi'ne (MHP) yönelik olduğu yorumuna yer verilen yazıda, deneyimli analistlerin savlarına atıfla, Erdoğan'ın Yunanistan ve 'Mavi Vatan' teorisi, Doğu Akdeniz ve Mısır ile ilgili revizyonist politikaları ile Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararının, MHP ile ittifak ve milliyetçilerin desteğiyle 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından özellikle vurgulandığı belirtildi.

'ERDOĞAN GELECEĞİN TEMELLERİNİ ATIYOR OLABİLİR'

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin pek çok konuşmasında Türkiye'nin NATO'dan ayrılma olasılığını dile getirdiğini hatırlatan gazete, "Erdoğan'ın Yunanistan dahil bölgedeki pek çok ülkeyle yeniden ilişki kurması iktidar ittifakı tarafından fark edilmedi" diye yazdı.

Bahçeli'nin yüzde 50+1 kuralına olan desteğini de anımsatan Kathimerini, "AKP'li yetkililer, (Erdoğan) bir gün siyasetten emekli olduğunda halefinin böylesine popüler bir albenisi olmasının neredeyse imkansız olduğu ve daha düşük yüzdelere ihtiyaç duyacağı için ülkesinin geleceğinin temelini atıyor olabileceğine dikkat çekiyor" diye yazdı.

 'ÖZELLİKLE İKİ DÖNEM SINIRINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA NİYETİNDE'

Cumhuriyet'in Erdoğan'ın özellikle cumhurbaşkanlığına iki dönem sınırı getiren maddede değişiklik yapmayı düşündüğü yorumuna yer verilen analizde, "Basına yansıyan haberlere göre, Anayasa'da yapılması önerilen değişiklik bu sınırlamayı tamamen ortadan kaldırabilir, böylece cumhurbaşkanı herhangi bir sınır olmadan yeniden seçilebilir" denildi.

Erdoğan'ın Batı ile ilişkileri tamamen kopartmamak için çaba harcadığı gözlemini paylaşan Kathimerini, bu durumun bir işareti olarak ABD Başkanı Joe Biden'dan görüşme daveti beklemesini, Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesini ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da 7 Aralık'ta bir araya gelecek olmasını gösterdi. Erdoğan'ın bir yandan da F-16 ve Eurofighter savaş uçaklarının satın alınması önündeki engellere rağmen bu duruma bir çözüm bulmaya çalıştığı kaydedilen yazıda, Türkiye'nin Ege'deki meselelere ilişkin yaklaşımının değişmediği gözlemine yer verildi. (DIŞ HABERLER)