Katar'ın eski maliye bakanına 'para aklama' davası: 20 yıl hapis cezası verildi

Mayıs 2021'den bu yana tutuklu olan Katar'ın eski maliye bakanı Ali Sherif al-Emadi, 5,6 milyar doları akladığı iddiasıyla 20 yıl hapis cezası ve 61 milyar Katar riyali adli para cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar'daki bir ceza mahkemesi, ülkenin eski maliye bakanlarından Ali Sherif al-Emadi'nin 5,6 milyar doları akladığı suçlamasıyla yargılandığı davada suçunu sabit görerek eski bakanın 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Reuters'ın haberine göre, bakanın yargılandığı asliye ceza mahkemesi, aynı zamanda al-Emadi'nin 61 milyar Katar riyali (yaklaşık 16,7 milyar ABD doları) para cezası ödemesine de karar verdi. Bu meblağ, eski maliye bakanının akladığı iddia edilen paranın iki katına 20 milyar riyali aşkın ilave para cezasının eklenmesiyle hesaplandı. 

RÜŞVET, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA, KAMU KAYNAKLARINA ZARAR...

Mahkeme, Katar kraliyet ailesinin üst düzey isimlerinden ve Katar'ın eski başbakanının kardeşi olan Sheikh Nawaf bin Jassim bin Jabor Al Thani'nin de kamu fonlarını kötüye kullandığına hükmederek 6 yıl hapis cezası ve 825 milyon riyal ile cezalandırılmasına karar verdi.

Beraberlerindeki 14 diğer sanıkla birlikte hakim karşısına çıkan Emadi ve Sheikh Nawaf'ın mahkeme kararına itiraz yolunun açık olduğu ifade edildi. 10 Ocak'ta verilen mahkeme kararına henüz itiraz edilip edilmediği ise henüz netlik kazanmadı. Emadi'nin avukatları Reuters'ın yorum talebine yanıt vermezken, Emadi'nin tutuklandığından bu yana kamuoyuna açıklama yapmadığı hatırlatıldı. Nawaf'a da yorum için ulaşılamadı.

Reuters'ın ulaştığını ifade ettiği mahkeme belgesine göre, eski bakan Emadi, para aklamanın yanı sıra rüşvet, görevi kötüye kullanma ve kamu kaynaklarına zarar verme suçlarından da hüküm giydi. Öte yandan, belgede söz konusu yolsuzluk ile ilgili detay verilmedi. Emadi, Mayıs 2021'de tutuklanmış ve maliye bakanlığı görevinden alınmıştı. (DIŞ HABERLER)