'Katargate' skandalı Suudi Arabistan'a uzandı

Riyad'ın, Yunanistan ve Mısır ile beraber 2030 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için perde arkasında kolları sıvadığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği’nde (AB) siyasi çalkantıya neden olan 'Katargate' skandalı, Suudi Arabistan’a uzandı. Yunanistan basını, Riyad'ın bağlantılarını kullanarak AB içerisinde 'imaj tazelemeye' çalıştığını yazdı.

Riyad'ın, Yunanistan ve Mısır ile beraber 2030 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için perde arkasında kolları sıvadığı ve Atina ile Brüksel'den bazı isimler ile 'özel ilişkiler' geliştirdiği belirtildi. 

'SEYAHATLERDE KOLAYLIK SAĞLANIYOR'

Yunanistan’ın köklü gazetelerinden Efimerida ton Sintakton, İtalyan gazetesi Domani ve Follow The Money-Reporters United gibi Avrupa’nın muhalif basın kuruluşlarına yansıyan son bilgilere göre, Suudi Arabistan yeni hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için Avrupa Komisyonu’nun kıdemli üyesi Margaritis Schinas ile ilişkileri geliştirirken Yunan siyasetçiye Orta Doğu seyahatlerinde bazı 'kolaylıklar' sağlıyor.

Riyad, 2020 yılının başlarından bu yana Atina ile ilişkileri ilerletiyor. 2020-2021 döneminde Yunanistan Başbakanını Riyad’da ağırlayan Suudi Arabistan, Yunanistan ve Balkanlar'da bir dizi önemli projeyi gündemine aldı. Bu projeler arasında 2030 Dünya Kupası organizasyonu ve Balkanlar genelindeki enerji projeleri dikkat çekiyor.

ATİNA'DAKİ ÖNEMLİ TEMASLAR

Cemal Kaşıkçı cinayetine ismi karışan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2020-2021 yılında Yunanistan ile yoğunlaştırdığı ilişkilerin ilk somut meyvesini 2022 Temmuz sonlarında Atina’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret ile aldı. Söz konusu ziyaret, Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sonra Avrupa topraklarına düzenlediği ilk ziyaret olarak oldu.

Bin Selman Atina’daki temasları çerçevesinde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in yanı sıra, İtalya'nın eski başbakanı Matteo Renzi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic ile bir araya geldi. Atina’daki görüşmelere AB’den iki önemli isim de katıldı. Schinas, Selman ile görüşmek için özel olarak Atina’ya uçarken dönemin Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili de Suudi prens ile görüşmek için ülkesine döndü. İki Avrupalı yetkilinin Selman ile görüşmeleri basından gizli tutuldu. Bu görüşmeden birkaç ay sonra ise Kaili, 'Katargate' skandalı çerçevesinde gözaltına alındı.

Yunanistan basını, Selman-Schinas-Kaili görüşmesi ile Avrupalı siyasetçiler ile gerçekleştirilen özel temasların odağında, 2030 Dünya Kupası ile Avrupa’nın enerji ihtiyaçlarının olduğunu yazdı. 

SEYAHAT MASRAFLARINI KİM ÖDEDİ?

Schinas, temmuz sonlarında Atina’da Selman ile gerçekleştirdiği temas sonrasında 2022 Kasım’ında Orta Doğu’ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Efimerida ton Sintakton gazetesinin aktardığına göre, bu ziyaretleri Suudi Arabistan’ın yakın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri finanse etti.

Muhalif basına göre 'Katargate' skandalının odağında, Katar ve Fas’ın yanı sıra başka ülkeler de yer alıyor. Bu ülkelerden bir tanesi Suudi Arabistan. Riyad yolsuzluklara ve şaibelere isimleri karışan Yunanistanlı siyasetçiler üzerinden Avrupa özelindeki yeni hedeflerini gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor.

Avrupa’nın muhalif basını son gelişmeler ile ilgili olarak Schinas’ın Kaili ile olan yakın ilişkilerine işaret ediyor.

MUHALEFETTEN 'DEMOKRASİ' VURGUSU

Bu arada Avrupa Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, Schinas’ın geçtiğimiz temmuz ayında Atina’ya gerçekleştirdiği ziyareti doğruladı. Atina’da ise hükümet kaynakları, “Yunanistan'ın 2030 Dünya Kupası için Suudi Arabistan tarafından 'satın alındığına' ilişkin haberi yanlışlarla dolu. İki ülke ve Mısır arasında temaslar devam ediyor ancak henüz teklif olanaklarının araştırılması için erken bir aşamadalar” görüşünü basın kuruluşları ile paylaştı.

Brüksel ile Atina’dan gelen açıklamalar, Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Syriza’yı tatmin etmedi. Syriza ilgili açıklamasında, “Sayın Miçotakis, gizlice Suudi Arabistan'ın oyunların dörtte üçünün Suudi Arabistan'da yapılacağı ve dörtte birinin Yunanistan ve Mısır olmak üzere iki ülke tarafından paylaşılacağı bir ortak organizasyon şartlarını kabul etmeye karar verdiyse, Yunanistan'ın özgürlük ve demokrasi ile eşanlamlı bir Avrupa ülkesinin güçlü marka ismini Suudi Arabistan ile yapılan bu teklife neden teslim ettiğini öğrenmek gerekli” ifadelerine yer verdi.