Katar'dan 'Gazze'de ateşkes' açıklaması: BMGK kararının bir etkisi olmadı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü El Ensari, ABD'nin de 'çekimser' kalmasıyla BMGK'de kabul edilen Gazze'de ateşkes karar tasarısının Doha'da devam eden ateşkes görüşmelerini etkilemediğini söyledi.

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısının kabul edilmesinin ardından Katar'dan açıklama geldi. İsrail ve Hamas arasında Mısır'la birlikte arabuluculuk yapan Katar, karar tasarısının başkent Doha'daki 'ateşkes görüşmelerinde hemen bir etkisi olmadığını' söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari, bugün Doha'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Görüşmeler üzerinde hemen bir etki görmedik; daha önce olduğu gibi, (BM) kararı olurken olduğu gibi devam ediyor" ifadelerini kullandı. Ajansa konuşan bir kaynak ise bir hafta önce Doha'ya giden İsrail'in Mossad istihbarat örgütünden bir heyetin halen görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi. Görüşmeler konusunda bilgi sahibi olan kaynağın açıklamasına göre, küçük bir Mossad ekibi, gelişmeler üzerinde değerlendirmelerde bulunmak üzere Doha'da İsrail'e dönüyor. 

'MOSSAD'DAN KÜÇÜK BİR EKİP DOHA'DAN DÖNDÜ'

Son haftalarda Doha'nın yanı sıra Fransa'nın başkenti Paris ve Mısır'ın başkenti Kahire'de de Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için görüşmeler yapılıyor. Görüşmelerde, yaklaşık 40 İsrailli rehineye karşılık yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılabileceği ifade ediliyor. İsrail, Gazze'de yalnızca geçici bir ateşkesi kabul edebileceğini söylerken, Hamas 'savaşın sona ermesini sağlayacak' bir anlaşma yapılmasını istiyor. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden bugün yapılan açıklamada, Hamas'ın bulunduğu talepler 'kuruntulu' olarak nitelendirildi. Açıklamada, bu taleplerin 'Filistinlilerin bir anlaşma ile ilgilenmediğini gösterdiği' savunuldu. Hamas ise İsrail'i askeri harekatta bulunurken, aynı zamanda görüşmeleri duraklatmakla suçladı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİN 414'E YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da bugün bir açıklama yaparak 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılar ve Gazze'deki durumla ilgili son bilgileri paylaştı. Açıklamada, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde son 24 saat içinde 81 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 93 kişinin yaralandığı belirtildi. Gazze'deki can kaybı, bu açıklamayla birlikte, 26 Mart Salı günü itibarıyla 32 bin 414'e yükseldi. 

Ne olmuştu?

BMGK'de dün yapılan oylamada, Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması istenilen karar tasarısı kabul edilmişti. 15 üyeli BMGK'de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylanmıştı. Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmiş, ABD çekimser oy kullanmıştı.

Rusya'nın oylama öncesinde ifadeyi ilk haline çevirmeye yönelik değişiklik önerisi ABD tarafından veto edilmişti. Böylece BMGK'de 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana ilk kez Gazze'de ateşkes istenilen bir karar kabul edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)