MHP'li üyeler fikir değiştirdi, Kaş Marina'da yapılaşmanın önü açıldı

Kaş Marina’da daha önce reddedilen imar planı MHP'li üyelerin fikir değiştirmesiyle kabul edildi. Planın silüeti ve doğal yaşamı bozacağı belirtilirken, Belediye Başkanı "Yüzde 8 makul geldi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kaş Marina’nın son iki yılda üç kez gündeme alınan imar değişikliği, öncekilerin aksine bu kez meclisten geçti. Kaş Kaymakamlığı’na gönderilen yüzde 8 imar onayından sonra gözler, kararın görüşüleceği Büyükşehir Meclisi’nde. Bucak Denizi Koyu’nda Makyol ve Setur tarafından işletilen marinanın mevcut kapasitesini artırmak için hazırlanan ve imar komisyonunun daha önce olumsuz görüş verdiği imar değişikliği, Kaş Marina’ya otel, SPA, iskele ve ticari alanlardan oluşan bir yapı kompleksini içeriyor. Tartışma yaratan kararın bundan sonraki aşamada Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde görüşülmesi bekleniyor.

SUNUMDA MEİS ADASI EMSAL GÖSTERİLDİ

Kaş Marina işletmecileri tarafından planlanan imar değişikliği ile ilgili önceki yıl Kaş Belediye Meclisi’nde yapılan 82 sayfalık sunumda, planda öngörülen ilave yapılaşma anlatıldı. Yapılan sunumda, Kaş Marina’da Türkiye’deki diğer yat limanlarına kıyasla daha az yapılaşmanın olduğu vurgulandı. Liman planı değişikliği sunumundaki yapılaşma uygulamalarına, ‘Örnekler yakın komşudan’ başlığı altında Kaş’ın karşısında Yunanistan sınırları içinde bulunan Meis Adası’ndaki uygulamalar emsal gösterildi.

Kaş Marina için öngörülen yapılaşma planı

ŞENERDİ: MHP’Lİ ÜYELER FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Kaş Marina planının 2020’nin aralık ayında gündeme geldiğini belirten CHP’li Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, yaşanan süreci şöyle özetledi: “İlk imar komisyonu raporu şahaneydi. Bu raporla önce komisyon, sonra meclis planı oy birliğiyle reddetti. Plana karşı çevreciler olarak ayaktaydık. 2021’in ocak ayında derin bir nefes aldık. Bu karar üzerine firma, proje ekibini Kaş’ta bir araya getirdi, meclis üyeleri tek tek arandı, Kaş tarihinde görülmemiş şekilde mecliste sunum yapıldı. O sunumda sorularımıza muhatap oldular. Bizim yüzümüzden gelir kaybına uğradıklarını beyan ettiler. Sonra 2022’de konu bir kez daha gündeme geldi. O zaman AK Parti karar değiştirip plana onay verdi, MHP bizimle durdu ve plan bir kez daha oy çokluğuyla reddedildi. Büyükşehir Belediye Meclisi de ilk geldiğinde planı reddedip ikincide meclis gündeminden çekti. Şubat ayında plan üçüncü kez Kaş Belediyesi İmar Komisyonu’na geldiğinde ise CHP ve İYİ Parti ‘ret’ verdi, AK Partili üyeler ‘evet’ dedi, MHP’li üye ise bu kez toplantıya katılmadı. Komisyon kararı başa baş çıktı. Plan meclise gelince de AK Partili ve MHP’li üyelerin ‘evet’ oyuyla kabul edildi.”

CHP’li Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi

YUVALAMA ALANI, BİR NEVİ ANA KUCAĞI

Meral Çiyan Şenerdi, plana ret veren meclis üyeleri ve çevreciler olarak bu planı neden istemediklerini ise şu sözlerle anlattı: “Meclise getirilen son planda yapılan yüzde 2’lik emsal indirimi çok göstermelik. Bu, tamamen bir rant projesi. Denizin şev alanlarının üzerine yürüyüş iskelesi yapılacak. Denizin bittiği karanın başladığı sıfır noktasına da binalar yapılacak. Yeni proje ile konaklamanın geceliği ortalama 500 Euro olan otel bölümüne minimum 10 oda daha eklenecek. Tek katlı binalar yıkılıp yerine denize sıfır iki katlı binalar yapılacak. Çekek yerinin önüne dükkanlar yapılacak. Marinanın bulunduğu yer, Akdeniz’e özgü birçok balık türünün yuvalama alanı. Yani bir nevi ana kucağı. Denizlerimizde gri suların denize atılmasını önleyen etkin bir koruma olmadığından teknede kullanılan sular denize gidiyor. BAKA projesi ile hazırlanmış 2014 tarihli deniz kirliliği ile ilgili ciddi bir rapor var elimizde. O rapora göre, Akdeniz’de en fazla kirlenmeye açık üç noktadan biri burası. Zaten 450 civarında tekne bağlama yerimiz var ve tıka basa dolu. Yeni planda 122 tekne daha bağlanacağı söyleniyor. Bölgedeki doğal yaşamı korumak adına buna karşı çıkıyoruz.”

BAŞKAN ULUTAŞ: SİLÜETİ BOZMAYACAK

Kaş Meclisi’nde onaylanan ve görüşülmek üzere Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gidecek olan imar kararını değerlendiren Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, onaylanan planın Kaş’ın silüetini bozmayacak nitelikte olduğunu söyledi. Meclis toplantısında imar planı için yüzde 8’i onayladıklarını, projenin ise daha sonra geleceğini belirten Ulutaş, “Kaş Marina’da şu anda yüzde 5 imar var. Mevcut halinde orada bir müştemilat var. Mecliste bu oranın yüzde 10’a çıkarılmasını oy birliğiyle reddettik. Bakanlık yüzde 8 olarak yeniden gönderince biz de meclis gündemine almak durumunda kaldık. Yüzde 8’e düşürülmesi, meclise biraz daha makul geldi. İlk hazırlanan yapılaşma planına meclis izin vermedi. Ama yapılaşma düşürülüp, bakanlıktan bize görüş sorulunca, meclisimizdeki arkadaşlar bu değişikliği uygun gördüler.

Tabii önerecekleri projeye de bakacağız. İmarı bakanlık onaylayacak. Proje aşamasında konu belediyeye gelir. Belediye meclisi, Kaş’ın silüetine uygun olmayacak bir yapıya izin vermez. Biz Kaş’ta yüksek yapıya izin vermiyoruz zaten. Oradaki yükseklik maksimum 6,5 metre. Mevcut binalar da yol kotunun altında. Yani böyle bir yapılaşma Kaş’ın silüetine zarar vermiyor” dedi.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş
MARİNALAR VİLLA KONSEPTİNE DÖNÜYOR

Başkan Ulutaş, karar uygulanırsa Kaş Marina’da yapılacak değişiklikleri de şöyle anlattı:

“Yat limanı işletmeleri kendilerini her sene restore ediyor. Artık marinalarda konsept değişiyor. Projeler villa konseptine dönmeye başladı. Kaş Marina işletmecileri de kendilerini yenilemek istedi. Bu kapsamda ufak tefek değişiklikler yapmak istemişler. Yat limanı, yarımadanın iç bölgesinde. Oraya daha çok yat konuşlandırmak istiyorlar. Denizin kenarında teknelerin bulunduğu yerde yüzer iskelelerle tekne bağlama kapasitesini artırmayı hedeflemişler. Ayrıca müştemilat kısmına birkaç ilave yapılacak. Mevcut müştemilatta 10 oda vardı, o kapasiteyi birkaç oda artıracaklar. SPA gibi bir alan da düzenleniyor. Aynı zamanda restorasyon da yapılacak.”

KAŞ’IN GÖZBEBEĞİ OLAN BİR YER

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy ise daha önce iki defa iptal olmuş bir planın yeniden gündeme gelmesine anlam veremediklerini belirtti. Akoy, “Konu Kaş Meclisi’ne ikinci defa geldiğinde bizi toplantıya çağırdılar. Zaten üçüncü gelişinde toplantı olmadı. Firma, gayet işletmeci kafasıyla hareket ediyor. ‘Çeşme, Bodrum ne halde’ diyerek, marinaların içindeki yapılaşma hakkı yüzde 20’ye çıkartılmışken elindeki bu imkânın yüzde 8’ini kullanmak istediklerini ifade ediyorlar. Son derece insani bir yerde duruyorlarmış gibi bir sunum izledik. Ama aslında yapmak istedikleri şeyin, kâr amacı güden bir firma olarak marinada yapılaşmayı genişletmek olduğunu da beyan ettiler. Biz de elimizdeki belgeleri sunduk. Marina, Kaş’ın gözbebeği olan bir yer. Biz bu alanı çok seviyoruz ve kaybetmek istemiyoruz” dedi.

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy
AKOY: NAİFLİĞİ YOK OLUYOR

Kaş Marina’nın şimdiki haliyle yeni plan arasında büyük değişiklikler olduğunu söyleyen Akoy, şöyle konuştu: “Kaş Marina kıyı ile bütünleşiktir. Sahilden yürürken deniz görürsünüz. Huzurludur, gürültü yoktur. Yapılar tek katlıdır, içinde çok fazla yapılaşma yoktur, denizle insanı ayırmaz. Ama şimdi buranın doğu ve batı kısmına komple otel yapıları dikilip her tarafı tesislerle doldurulduğu zaman o doğallık ortadan kalkmış olacak. Mimari anlamda da değişiklik var. İlk halindeki naiflik yok oluyor. İçinde kafeler, restoranlar bulunan bir cazibe alanına dönüşüyor. Ayrıca planın içinde otopark yok. Burada bu kadar yerleşim artırıcı işlem yapıp, otopark koymamak olur mu?”

8 DÖNÜM İÇİNE 18 YENİ YAPI

Kaş Marina planını içeren bir rapor da hazırladıklarını ifade eden Akoy, itiraz ettikleri değişiklikleri şöyle sıraladı: “Son planda emsal düşürülse de alan artırıcı bir matematikle zaten alanı artırmışlar. Bitişik nizamdaki yapılara 5’erli 3 yapıyla 15 daire eklenecek. Bir SPA merkezi ve iki iskele yapılacak. Hem kiralama üzerinden gelirini artırıyor hem de 487 olan kapasitesini 600’e çıkarıyor. Şirket, batı tarafında da şu ana kadarki bütün yapıları yıkıp alanı maksimum kullanacak şekilde bir çalışma yapıyor, 8 dönüm içine 18 yapı yapılıyor. Burası birinci derece arkeolojik sit alanının girişinde, daha sonra helikopter pistine dönüştürülebilir bir alan. Sonraki aşamada amaç da bu aslında. Burası 3 çıpalı bir yer. Aynı otellerdeki yıldız sistemi gibi çalışıyor. SPA merkezi yaparsa 4 çıpa, helikopter pisti yaparsa 5 çıpa oluyor.”

MARİNA PLANININ ÇED RAPORU VAR MI?

Kaş Marina’nın sahillerde yapılan kirlilik raporlamasında en kirli iki alandan biri olarak geçtiğinin altını çizen Akoy, diğerinin de bölgedeki arıtma tesisi olduğunu belirterek şu soruları yöneltti: “Zaten kirlenme etkisi olan bir yerde, tekne sayısının yüzde 25, yapılaşmanın yüzde 100 artırılması doğru mu? Buna ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu var mı? Yapılaşmada rakamlar bu kadar yüksek oranda artarken, denizle ilgili bir çalışma var mı? Bu deniz ne kadar kirlenecek, öngörebiliyor muyuz? Projeye iki defa hayır diyen MHP’li belediye meclis üyeleri şimdi ne oldu da evet dedi? Bütün bu sorular yanıt beklerken, rant amaçlı olan bu proje, canımızı çok sıkıyor. Kaş, o kadar baskı altında ki 60 bin nüfuslu ilçede 17 bin kaçak var. Marina meselesinin yanında sürekli meclise gelip giden imar planları var. Üç farklı bilirkişi raporuyla iptal edilmiş planlar aynı şekilde askıya çıkıyor. Bu bir zihniyet meselesi. Yaşadığımız çürümüşlüğü de ortaya koyuyor.”

Etiketler kaş marina kaş