KARÇEV Başkanı Alp: Kars'ta kayyım sistemi sürdürülemez hale geldi

Kars Çevre ve Kent Hukuku Derneği Başkanı İnan Akgün Alp, arıtma tesisi olmadığı için kanalizasyonun Kars Çayı'na döküldüğünü söyleyerek kayyım yönetimindeki şehirde sistemsel sorunlara dikkat çekti.

Kanalizasyon suları Kars Çayı'na dökülüyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kars Çevre ve Kent Hukuku Derneği (KARÇEV) Başkanı avukat İnan Akgün Alp, şehirde arıtma tesisi olmadığını belirterek bütün kanalizasyonun Kars Çayı'na döküldüğünü ve bunun sorumlusunun da kayyım olduğunu söyledi.

'KARS'TA ARITMA TESİSİ YAPILMADI'

Alp yaptığı açıklamada, "Şehrimizin bütün kanalizasyonu arıtma tesisi olmadığı için Kars Çayı’na dökülüyor. Şehrimizin valisi aynı zamanda Belediye Başkanı ve OSB Başkanı. Bolu’da uygulanan kanun, Kars’ta neden uygulanmıyor? Çünkü Kars’ta kayyım sistemi var. Kayyım sisteminin sürdürülemez olduğunun en iyi örneği Kars’tır. Kayyım yönetiminden dolayı Vali, Belediye Başkanı ve OSB Başkanı görevlerini üstleniyor. Kanun ve yönetmelik uyarınca Belediye’ye ve arıtma tesisini yapmayan OSB Başkanlığı’na ceza kesilmesi gerekirken, ruhsatlı faaliyet gösteren işletmelere, vatandaşlara ceza kesiliyor” dedi.

 KARÇEV Başkanı İnan Akgün Alp

Açıklamanın devamında şunlar denildi: “2872 sayılı kanun ve Su Kontrol Yönetmeliği uyarınca, illerde atık su arıtma tesisi ve katı artık bertaraf tesisini kurmakla yükümlü idareler evvelemirde Belediye ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'dır. Hatta ilgili yönetmelik, bu tesisleri kurmayan belediye ve OSB Başkanlığı'na idari para cezası kesileceğini ve ayrıca Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulacağını da öngörmektedir. Ayrıca, 2872 sayılı kanuna 26 Nisan 2006 tarih ve 5491 sayılı kanunla eklenen geçici 4. Madde uyarınca Kars Katı Atık Bertaraf Tesisi en geç 2012 yılında bitirilmek zorundaydı. Aradan geçen bunca yıla rağmen Kars’ta hala bu tesis kurulmamıştır. Biz bu konuyu gündeme getirince tesisi kurmak için harekete geçmesi gereken valilik, OSB’de faaliyet gösteren işletmelere tutanak tutulması yoluna gitmiştir. Bunun anlamı valinin, Belediye Başkanı ve OSB Başkanı sıfatı ile kendi işlediği suçun cezasını vatandaşa yüklemesidir. Vali, kanun ve yönetmelik uyarınca şehrin bütün kanalizasyonunu arıtma tesisi olmadan Kars Çayı’na döken belediyeye neden ceza kesemiyor, arıtma tesisini yapmakla yükümlü OSB Başkanlığı'na neden ceza kesmiyor? Belediye Başkanı hakkında neden suç duyurusunda bulunamıyor?”

Alp, kayyım sisteminin sürdürülemez hale geldiğini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)