Karaburun'daki seyyar iskele projesi halkın tepkisi sonucu iptal edildi

Karaburun'da yapılmak istenen seyyar yanaşma iskelesi projesi bölge halkının tepkileri sonucu iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Karaburun ilçesinde yapılmak istenen ve tepkilere neden olan seyyar yanaşma iskelesi projesi, Karaburunluların belediyeye yapılan itirazlar ve düzenlenen imza kampanyalarının ardından iptal edildi. İptal kararını İzmir Büyükşehir Belediyesi açıkladı.

Konuya ilişkin Karaburun Kent Konseyi'nin yaptığı yazılı açıklamada, Karaburun’un bir iskeleye ihtiyacı olduğu ancak yapılması planlanan yerin ve projenin şeklinin hatalı olduğu kanaati güçlü bir şekilde dile getirildiği belirtildi.

'KARABURUNLULARIN ULAŞIM OLANAKLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ GÖZARDI EDİLDİ'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yılda sadece yaz aylarında 24 sefer yapacak ve asıl amacı İzmir’den Karaburun’a günübirlik turist getirmek olan; Karaburunlunun gündelik ihtiyaçlarının karşılanmasının, ulaşım olanaklarının güçlendirilmesinin göz ardı edildiği; kentin kültür ve turizm potansiyelinin sadece İzmir’den 24 sefer düzenlenecek bir yanaşma iskelesinden daha fazla olduğunun yok sayıldığı geçici yanaşma iskelesi projesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın talepleri göz önünde bulundurularak iptal edildi.”

İptal kararının memnuniyetle karşılandığı dile getirilen açıklamada, “Süreç boyunca yapılmış hatalara rağmen, sonunda halkın itiraz ve taleplerinin göz önünde bulundurularak mevcut iskele projesinin iptal edilmesini memnuniyetle karşıladığımızı kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Bu süreçte etkin olan tüm sivil toplum örgütlerine ve yurttaşlara teşekkür ediyor, Karaburun'a layık olduğu yatırımların yapılmasını temenni ediyoruz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Karaburun İskele Bölgesi'ne geçici yanaşma iskelesi yapılacağı 2021 yılının Mart ayı sonunda gündeme geldi.

Yapılacak iskelenin detaylarının paylaşılmaması sebebiyle bilgi kirliliğinin oluşması sonrasında Karaburun Kent Konseyi çatısı altında çalışma grubu oluşturulurken, iskele projesinin detayları öğrenilerek, uzmanlarla paylaşılan detaylara ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme raporu hazırlandı.

Konsey hazırladığı değerlendirme raporunu kamuoyuyla açık kaynak olarak paylaşmıştı.

2 Mayıs 2021 tarihinde konsey tarafından yapılan açıklamada, Karaburun’da yapılması planlanan her türlü projede hassasiyetle yaklaşılması gereken ekolojik ve kültürel etkenlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve yapılması planlanan “Yüzer Yanaşma İskelesi Projesi”nde yeterince değerlendirilmediği ifade edildi.

Yerelin görüş ve önerilerinin sorulmadığı, kentin belleğinde yer alan geçmiş deneyimlerin değerlendirilmediği belirtilen açıklamada, proje ve yer tespiti için daha detaylı teknik bir çalışmanın yapılması, doğru bir yönetişim ve katılımcılık esasıyla yerel yönetimin kolaylaştırıcılığında yeniden başlatılması önerisinde bulunuldu.

Karaburun Kent Konseyi hazırladığı raporu bir üst yazıyla birlikte başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili birimlere iletirken, İzmir Kent Konseyi aracılığıyla kurulan iletişimler vesilesiyle 26 Mayıs 2021 tarihinde halkı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda Karaburunlu yurttaşlar iskele yatırımıyla ilgili hassasiyet, endişe ve önerilerini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili daire başkanı yatırımın tekrar değerlendirileceği sözünü verirken, söz konusu sürecin beklendiği gibi ilerlememesi üzerine çevre ve kent duyarlılığı olan Karaburunlular, imza kampanyaları yürüterek talep ve itirazlarını belediyeye iletti.

Proje iptal edildi ancak bugüne kadar yapılan bazı çalışmalar nedeniyle bölgedeki deniz çayırlarına sökülerek zarar verildi. Karaburun Belediyesi'nin 25 Mart Cuma günü projeye ilişkin halk oylaması yapacağı da öğrenildi. (DUVAR)