Kar fırtınası Yunanistan'ı sarstı: Miçotakis muhalefetin hedefinde

Komşu Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis hükümeti, en az üç kişinin ölümüne yol açan, ülke çapında elektrik ve internet kesintisine sebep olan kar fırtınası nedeniyle muhalefetin hedefinde. Muhalefet, altyapı yetersizliği ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hükümete yükleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan genelinde etkili olan Mideia Fırtınası arkasında ölü vatandaşlar, temel hizmetlerden yoksun birçok kent merkezi ve büyük sorunlarla karşı karşıya olan bir Kiryakos Miçotakis hükümeti bırakıyor. Muhalefet, en az üç kişinin ölmesi ve başta elektrik kesintisi olmak üzere birçok hizmetin sekteye uğraması sonrasında hükümete yükleniyor.

ELEKTRİK KESİLDİ, SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Fırtına nedeniyle ölen üç kişiden ikisi, saatler süren elektrik kesintisine bağlı olarak solunum cihazı desteği alamamaları nedeniyle vefat etti. Zira Mideia yüzünden, ekonomik kriz nedeniyle zamanında yenilenemeyen ulusal elektrik sistemi Yunanistan’ın birçok noktasında devre dışı kaldı. Elektrik direklerinin devrilmesi nedeniyle, başta Atina olmak üzere yüzlerce noktada elektrik kesintisi yaşanıyor. Elektrik kesintileriyle beraber internete erişimde de sıkıntılar var. 

ORDU DEVREDE

Fırtına nedeniyle Atina yakınlarındaki Dionisos Bölgesinde acil durum ilan edilirken, orduya bağlı birimler ve Sivil Savunma Teşkilatı bazı noktalarda harekete geçirildi. Ülkede birçok kamusal ve özel kuruluşun yanı sıra eğitim kurumları ve yargı da faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

MİÇOTAKİS ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

Yunanistan devlet aygıtının Midea'nın sebep olduğu ölümler ve tahribat karşısında yetersiz kalması, muhalefet partilerini harekete geçirdi. Yunanistan muhalefeti Miçotakis hükümetine sert eleştiriler yöneltti. Ana muhalefet partisi Syriza’nın Basın Sözcüsü Nasos Iliopoulos, Miçotakis hükümetinin hazırlıksız yakalandığı görüşünü öne çıkardı. Büyük fırtına nedeniyle ülkenin temel ulaşım arterlerinin bloke olduğunu vurgulayan Iliopoulos, vatandaşların olumsuz hava şartları karşısında çaresiz ve yapayalnız kaldığını belirtti. Syriza’nın sözcüsü ayrıca, neoliberal çizgideki hükümetin bu olumsuz durumdan faydalanıp Yunanistan’ın ulusal enerji ağını özelleştirmeye yöneleceği öngörüsünde de bulundu. 

Yunanistan’ın üçüncü büyük partisi olan Pasok’un devamı Kinal, mali kriz yıllarında altyapı yenilenmesinin gündemden düşmesi nedeniyle Mideia baş edilemediği görüşünü öne çıkardı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de 'son gelişmelerin, komşu ülkenin olağanüstü durumları yönetme kabiliyetine ve olanaklarına sahip olmadığını gözler önüne serdiği' görüşünü paylaştı. 

Mideia, ülkenin kuzey ve orta kesimlerinin yanı sıra adalar bölgesinden etkisini yitirmeye başlayan Mideia, bugün itibariyle Girit’i olumsuz şekilde etkiliyor.