Kapadokya'nın 2024 tarifesi belli oldu: Film çekimi günlük 14 bin lira

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın koruma esasları ve kullanma şartlarına göre alacağı ücret tarifesi, Resmî Gazete’de yayımlandı. Karara göre bir reklam çekiminin saniyesi 40 bin 773 lira oldu.

Kapadokya Kentsel Gelişim Bölgesi
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Kapadokya’nın koruma esasları ve kullanma şartlarının belirleneceği Kapadokya Alan Başkanlığı, 2019 yılında kuruldu. 18 Ocak’ta yayımlanan Resmî Gazete’de Kapadokya Alan Başkanlığı’nın 2024 yılında yapılacak işlerden alacağı ücret tarifesi açıklandı.

SİT ALANI DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ 30 BİN 580 LİRA

Yayımlanan karara göre, Kapadokya Alan Başkanlığı'nın ücrete tabi başvurular ve sunulacak hizmetler karşılığı aldığı ücretler zamlandı. Sit alanı olarak tescil edilen alanlarda tescil kaydının kaldırılması, sit deresinde veya sınırlarında değişiklik yapılması talebi için başvuru, 30 bin 580 lira oldu. İnşai faaliyet, inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, sondaj, su kuyusu açma, yıkım gibi konularda alınacak izinlerin ücreti 3 bin 261 lira oldu. 10 hektar ve üzeri madencilik taleplerine ilişkin inceleme ve görüş talepleri ücreti 40 bin 773 lira oldu. Turizm amaçlı sportif faaliyette bulunan turizm işletmelerinin izin belgesi talebi, belge başına 24 bin 56 lira, turizm işletmelerine verilecek yeterlilik belgesi talebi 19 bin 245 lira oldu. Başvurularla ilgili olumsuz görüş çıkması durumunda paranın iade edilmeyeceği belirtiliyor.

Ticari film ve video çekimleri günlük 14 bin 270 lira, ticari reklam filmi çekiminin saniyesi 40 bin 773 lira oldu. Ticari fotoğraf çekimleri ise günlük 815 lira, aylık 12 bin 232 lira, yıllık 109 bin 337 lira oldu. Sahne, sistem, stant, platform kurulması günlük hafta içi 36 bin 696 lira, hafta sonu 48 bin 928 lira olarak belirlendi.

'ALAN BAŞKANLIĞI UYGULAMASININ CİDDİ SORUNLARI VAR'

Ankara Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası’nın Alan Başkanlığı ile ilgili açıklanan üst ölçekli planlarda alan kullanım kararlarının iptali için açılan davalar da sürüyor. Ankara Mimarlar Odası Şube Sekreteri Nihal Evirgen Kabal, açıklanan ücret tarifesine ilişkin şu bilgileri verdi: “Orada yapılan her uygulama için Kapadokya Alan Başkanlığı'na bir bedel ödenmesi gerekiyor. 2024 yılı itibariyle yapılacak işler için Alan Başkanlığı'na kaç lira vereceğiniz belirlenmiş durumda. Bu, bizim doğru bulmadığımız bir konu. Alan Başkanlığı, ülkedeki tek adam rejiminin koruma alanına yansımış hali. Alan Başkanlığı uygulamasının ciddi sorunları var.”

Alanda yapılacak değişiklik veya projelerin, normalde koruma kurullarına sunulduğunu ve kurullar tarafından incelendiğini, ayrıca bir ücret ödemenin gerekli olmadığını belirten Kabal, “Ücret alınması, Alan Başkanlığı'nın yönetmeliğinde tanımlanan ve kılıfına da uydurulan bir uygulama. ‘Turistik açıdan değerli olan bir yerde iş yapacaksanız bir de bize para vereceksiniz’ deniliyor aslında. Kapadokya’nın şu anda ranta açılması işlemleri sürdüğü için bu da onun bir parçası olarak, her iş için belirlenmiş bir tarife yayınlanmış” dedi.

Kabal, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Kapadokya’nın Alan Başkanlığı ile korunamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Alan Başkanlığı uygulaması, korumadan çok buradaki turizm amacını ön planı çıkaran, eğer turistik amaçla kullanılacaksa yapım işlerini de destekleyen bir uygulama. Alan Başkanlığının açtığımız davada verdiği savunmada korunmasına ilişkin esasları belirleyecek yeterlilikte olmadığı görülüyor."