Kanun teklifi reddedilen Oya Ersoy: Yoksulluğun sebebisiniz

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un, yaşamsal ürün ve hizmetlerden KDV’nin kaldırılmasını öngören kanun teklifi AK Partili ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Teklifi reddeden vekillere seslenen Ersoy, “Yoksullukla mücadele etmek bir yana siz bizzat bu memleketteki yoksulluğun sebebisiniz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un TBMM’ye getirdiği “3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi.

Kanun teklifinde barınma, ısınma, gıda ve ulaşım gibi kalemlerden KDV’nin kaldırılmasının amaçlandığını belirten Ersoy, “Yurttaşlara markete giderken tok olun tavsiyesi ile açım diyen yurttaşı susturmak aynıdır” dedi.

‘DERDİNİZ HALK DEĞİL SERMAYENİN ÇIKARI’

Kanun teklifinin amacının pandemi, zam ve işsizlikle mücadele eden milyonlarca hanenin en temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’nin kaldırılması olduğunu belirten Ersoy, “Kanun teklifini verdiğim zaman yani 2019 yılının eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 64, yoksulluk sınırı ise 6 bin 72 TL idi. Aradan geçen bir buçuk yılda artış felakettir. Şimdi 2021 yılının Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 652 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin 638 TL olmuştur. Ayın sonunu zor getiren yurttaşın cebine girmeyen paranın bir de vergisini alınıyor “dedi.

Kanun teklifini reddeden AK Partili ve MHP’li vekillere seslenen Ersoy, “Sunmuş olduğum kanun tarafınızdan reddedilmeseydi, halkın satın aldığı temel mal ve hizmetler KDV’den muaf tutulacaktı. Ancak her zaman olduğu gibi halk yararına hangi teklif geldiyse kabul edilmedi. Sizin derdiniz halk değil sermeyenin çıkarıdır” ifadelerini kullandı ve şöyle sözlerini sürdürdü:

“Yandaş medyanız sabah akşam ekonomideki büyüme oranındaki artış, işsizlikte azalma masalları anlatıyor. Masalların arka sayfasında ise İstanbul Zeytinburnu'nda 1.5 yaşındaki çocuğunu komşularına bırakarak intihar eden anne babanın haberi var. Geçen hafta Kocaeli’nde intihar eden 7 yurttaşımız var. Halihazırda, yurttaşın geliri dikkate alınmadan herkesten aynı oranda alınan KDV gibi dolaylı vergiler zaten adaletsizdir. Üstüne üstlük bu dolaylı vergilerin zorunlu ihtiyaçlardan alınması adaletsizliği büyütmektedir. Yoksullukla mücadele etmek bir yana siz bizzat bu memleketteki yoksulluğun sebebisiniz!”