'Kanserle mücadelede erken teşhis ve bilinçli yaklaşım hayati önem taşıyor'

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Morcalı, kanserin doğru bilgi eksikliği, korku ve ihmal gibi sebeplerle tanı konulmasının gecikmesi durumunda tedavinin zorlaştığını vurguladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Rumeli Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Morcalı, kanserin doğru bilgi eksikliği, korku ve ihmal gibi sebeplerle tanı konulmasının gecikmesi durumunda tedavinin zorlaştığını vurguladı. Morcalı, bu durumun sadece hastaları değil, aynı zamanda hasta yakınlarını ve toplumu da olumsuz etkilediğini belirtti.

Teknolojinin gelişmesi ve tıp alanındaki ilerlemelerin, kanserle mücadelede etkin kullanılmasının önemine işaret eden Morcalı, özellikle yapay zeka gibi teknolojilerin sağlık okuryazarlığının artırılmasında büyük önem taşıdığını belirtti.

Dünya genelindeki nüfus yaşlanmasıyla birlikte kanser vakalarının artması bekleniyor. DSÖ verilerine göre, 2040 yılında yaklaşık 29.9 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkacak ve bunun sonucunda 15.3 milyon kişi hayatını kaybedecek

Türkiye'de kanserin uzun süredir en yaygın ikinci ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Morcalı, 2019 yılında 223 bin 87 kişiye yeni kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, kanserin gelişiminde çevresel faktörlerin yüzde 90 oranında etkili olduğunu ve bunların önlenmesiyle kanserin yüzde 30-50 oranında önlenebileceğini aktardı.

Morcalı, kanserle mücadelede her bireyin sorumlulukları olduğunu belirterek, doğru bilgiye ulaşma, kanser taramalarını düzenli olarak yaptırma, sağlıklı yaşam tarzını benimseme gibi adımların önemine vurgu yaptı. Son olarak, her yıl düzenlenen Ulusal Kanser Haftası etkinliklerinin, kanserle mücadelede toplumu bilgilendirme ve farkındalık oluşturma açısından önemli bir platform olduğunu belirtti.

Etiketler kanser erken teşhis