Kaliforniya’da orman yangınları sonucu su kaynakları tehdit altında

Kaliforniya’daki orman yangınlarının yaktığı ağaçlar, karı karartıyor ve normalden daha erken erimesine yol açıyor. Bu durumun yaz aylarındaki kuraklığını artıracağından korkuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Nevada Üniversitesi'nden araştırmacılar Kaliforniya ormanlarında çıkan büyük yangınların ardından su kaynaklarının tehlike altında olduğunu gözlemledi.

Araştırmacı Anne Nolin ve meslektaşı, Sierra Nevada'da bahar sıcaklarından başka karın daha hızlı erimesine neden olabilmesi üzerinde çalışıyorlar: Artık fazla gölge sağlamayan ve karbon parçacıkları saçan yanmış ağaçlar.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Nolin, kararan karın "tüm güneş ışığını emmeye hazırlandığını" ve daha hızlı eridiğini söyledi. İklim değişikliği, orman yangınlarının sayısını artırırken, araştırmacılar bunun su kaynaklarını nasıl bozabileceğini bilmek istiyor. Nolin, kar normalden daha erken erirse, bunun en çok ihtiyaç duyulduğu yaz aylarında daha az su akışı bırakacağını söylüyor.

Birden fazla araştırma, yanmış bir ormandaki karın, ağaçlar karbon saçmayınca ve güneş ışığının emilimini yoğunlaştıran bir gölgelik olmayınca, sağlıklı bir ormandaki kardan birkaç hafta daha erken eridiğini gösteriyor. Kar yoğunluğu, toprak nemi ve hava sıcaklığı gibi değişkenler de karın erimesini etkiliyor.

YANGINLAR KURAKLIĞIN ETKİSİNİ ARTIRIYOR

Colorado Üniversitesi’nde su ve kar döngülerini araştıran Noah Molotch, şimdiden, ısınan bir iklim, karların erimesine ve orman yangınlarına karşı daha savunmasız kalmamıza yol açıyor, diyor. Yanmış bir alan, daha sıcak aylarda daha kuru koşullara yol açarak “kuraklığın etkisini şiddetlendirir.”

Nolin ve yüksek lisans öğrencisi Arielle Koshkin, bölgenin tipik olarak en fazla kar birikimine sahip olduğu bu ayın başlarında son ölçüm gezilerinden biri için El Dorado Ulusal Ormanı'na gittiler. Mevsim sonu fırtınaları, karbon kaplı karı birkaç santimetre tozla kapladı ve Nolin, bunun erimeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Bu arada, geçen yıl 200 bin dönümden fazla alanı yakan Caldor yangını, yakın civarda yaşayan toplulukların su erişimi için mücadele etmelerine sebep oldu. Nolin'in araştırma yaptığı yerin yaklaşık 65 km güneybatısında yer alan Grizzly Flats kasabası, yangında hasar gören bir su boru hattını onarmak için çalışıyor. Boru hattı, eriyen karı bir depoya yönlendiriyor, ancak yanmış ağaçlar düşmeye ve boruyu delmeye devam ediyor.

Kömürleşmiş ağaçların gelecekteki su kaynaklarını nasıl bozacağı henüz tam olarak belli değil. Şimdiye kadar, suyla ilgilenen yöneticiler kar erimesinden kaynaklanan yüzey akışının normal göründüğünü söyledi. Ancak akıntıdaki göstergeler yangında eridiği için yetkililer kesin olarak bilmiyor. (DIŞ HABERLER)