Kadınlara az maaş veren Goldman Sachs, 215 milyon dolar ödeyecek

Goldman Sachs bankası, kadın çalışanlarına daha az maaş ödediği ve daha az fırsat sunduğu iddiaları sonrası, 215 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Goldman Sachs bankası, kadınlara daha az maaş verdiği gerekçesiyle tazminat ödeyecek. Banka, kadın çalışanlarına daha az maaş ödediği ve daha az fırsat sunduğu iddiaları sonrası, ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 215 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

ABD merkezli bankaya karşı başlatılan ve 2 bin 800 kadın çalışanın dahil olduğu yargı süreci uzun zamandır devam ediyordu, davanın haziran ayında görülmeye başlanması bekleniyordu. Goldman Sachs, dışarıdan uzmanlarla ödeme ve atama sistemlerinin incelenmesi için mahkeme dışında anlaşmaya gitti.

'KADINLARA YÜZDE 20 DAHA AZ MAAŞ VERİLİYOR, TACİZE GÖZ YUMULUYOR'

Davanın taraflarından olan Shanna Orlich, tazminat anlaşmasının ardından açıklama yaparak 13 yıldır bu amaca hizmet etmekten gurur duyduğunu ve bu anlaşmanın başka kadınlara yardımcı olmasını umduğunu dile getirdi.

Goldman Sachs, 2010 yılından beri bankayı 'erkekler kulübü' olarak suçlayan kadınların yasal talepleriyle karşı karşıyaydı. Kadın yöneticilere erkeklerden yüzde 20 daha az maaş verildiği, kurumun cinsel tacize göz yumduğu öne sürülüyordu.

'KADIN YÖNETİCİ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ'

Mevcut durumda çalışan ortak ve yöneticilerin yüzde 29’u kadın olan Goldman Sachs bankası, kadın yönetici sayısını artırmayı ve 2025 yılına kadar başkan yardımcılarının yüzde 40’ının kadın olmasını amaçladığını açıkladı.

Öte yandan, kurumun 2002 yılı itibarıyla yatırım bankacılığı, yatırım yönetimi ve menkul kıymetler bölümünde çalışan kadınlara anlaşma kapsamında para verilebilir.

İNGİLTERE'DE DURUM NE?

İngiltere’de Goldman Sachs cinsiyete göre ne kadar para verdiğini hükümete açıklamak zorunda. İngiltere’de kadın ve erkek arasındaki maaş eşitsizliğinin oranı ortalama yüzde 9,4 iken bu veri Goldman Sachs’ta yüzde 20 seviyesinde.

Google geçen yıl benzer bir süreç ile ilgili olarak 15 bin kadının açtığı davayı çözmek adına 118 milyon dolar ödemiş, video oyun şirketi Riot Games ise 2 bin 300 kadının açtığı dava kapsamında 100 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. (BBC Türkçe)