Almanya'da ücret eşitsizliği: Yüzde 18'lik fark gündemde

Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre Almanya'da, kadınlar erkeklerden yüzde 18 daha az ücret alıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Almanya'da da bir yığın etkinlikle kutlanıyor. 'Eşit İşe Eşit Ücret Günü' ve Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, özellikle erkekler ile kadınlar arasındaki ücret eşitsizliği ile kadınların çoğunlukla düşük ücretli işlerde çalışıyor olmaları, her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemde. Ne var ki bu alanda yıllardır kayda değer bir gelişme kaydedilmedi.

KADINLAR İLE ERKEKLER ARASINDA YÜZDE 18 ÜCRET FARKI

Federal İstatistik Dairesi'nin geçen ocak ayı sonu verilerine göre, Almanya'da kadınlar erkeklerden yüzde 18 daha az ücret alıyor. Buna göre kadınların ortalama saat ücreti 20.05, erkeklerin ise 24.36 euro dolayında bulunuyor. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, ücret dengesizliğinin yüzde 11'nin kadınların düşük ücretli işlerde çalışmalarından kaynaklandığını söyledi. Alman ikinci televizyonuna konuşan Heil, yüzde 7'lik kısmın ise ücret ayrımcılığı kaynaklı olduğunu belirtti. Ücret eşitsizliğinin giderilmesi için 12 euro asgari ücretin önemli bir adım olduğunu söyleyen Heil, daha etkili bir adım olarak okullarda beşinci sınıftan itibaren mesleki yönlendirme gerektiğini ifade etti.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİ VE PROFESÖRLER ÇOĞUNLUKLA ERKEK

Federal İstatistik Dairesi'nin son verilerine göre 'mini job' olarak adlandırılan aylık 500 euro dolayındaki ücretli işlerin yüzde 62'sini kadınlar yapıyor. Sigortalı çalışan kadınların yüzde 47'si yarım gün çalışıyor. Öte yandan, aynı mesleki niteliklere sahip olan ve aynı süre çalışan kadınlar ile erkekler arasında da yüzde 7 oranında ücret farkı bulunuyor. Ülkenin DAX endeksine kayıtlı 40 şirketinin yönetim kurulu üyelerinin 255'i erkek, sadece 55'i kadın, üniversitelerdeki profesörlerin de yalnızca üçte biri kadın.

Yakın geçmişe kadar kadın haklarının oldukça kısıtlı olduğu Almanya'da, Yeşiller Partisi'nin federal hükümet ortağı olmasıyla kadın hakları alanında eksiklikler daha sık dile getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 'Feminist Dış Politika' bu atılımlardan birisini oluşturuyor.