Kadınlar Birlikte Güçlü gözaltıları protesto etti: Saltanatınızı biz kadınlar yıkacağız

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Diyarbakır’da kadın örgütlerine yönelik yapılan operasyonu ve gözaltıları protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, bu sabah Diyarbakır’da Roza Kadın Derneği, TJA, HDP ve KESK Diyarbakır Kadın Meclisi aktivistlerinin de aralarında bulunduğu en az 24 kadının gözaltına alınmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde düzenlenen açıklamada, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar kadınları korkutamaz, kadın mücadelesi engellenemez" yazılı pankart taşıyan kadınlar, sık sık "Kadın mücadelesi engellenemez", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları attı.

‘DOSYADA KISITLILIK KARARI OLDUĞU GEREKÇESİYLE BİLGİ VERİLMEDİ’

Kadınlar yaptıkları açıklamada, gözaltıların ardından dosyada "kısıtlılık kararı" olduğunun söylendiğini ve bilgi verilmediğini belirterek, başta 25 Kasım ve 8 Mart olmak üzere kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik eylem ve etkinliklerin gerekçe yapıldığının tahmin edildiğini belirtti. Kadın mücadelesinin hedef alındığını ifade eden kadınlar, "Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek ve erkek devlet şiddetine maruz kalırken, şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, yaşananlara karşı mücadele yürüten kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalarla şiddeti kalıcı hale getirmekte, kadına yönelik şiddeti cesaretlendirmektedir" ifadelerini kullandı.

‘SİZLERİN SALTANATINI BİZ KADINLAR YIKACAĞIZ”

Gözaltı zamanlamasının 8 Mart sonrasına, Newroz ve 1 Mayıs öncesine denk gelmesinin ise tesadüf olmadığını dile getiren kadınlar, şunları kaydetti:
"İktidarı ve kendini anayasanın, yasaların üzerinde gören yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin. Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü olarak her bir arkadaşımızın kirpiğinin yere düşmesine müsaade etmeyeceğiz, sizlerin saltanatını biz kadınlar yıkacağız." (DUVAR)