Kadınlar Ankara'da alanlarda: 'Krize karşı yaşasın 8 Mart!'

Ankara’da kadınlar, 8 Mart kapsamında bir araya geldi. Kadınlar meydanlardan, “Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa karşı yaşasın 8 Mart” diye haykırdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye'deki 8 Mart etkinlikleri kapsamında binlerce kadın, 'Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa karşı yaşasın 8 Mart' sloganıyla Ankara Anıtpark’ta bir araya beldi.

Ankara Kadın Platformu’nun öncülüğünde toplanan kadınlar yoğun güvenlik önlemleri altında alana alındı. İki arama noktası kurulan alanda, kadınların hazırladıkları pankartlar tek tek kontrol edildi.

‘ÜCRETSİZ PED MERHABA MÜMKÜNDÜR’

Mor-siyah balonlarla alana gelen kadınlar, ‘Kadınlar üretecek, birlikte güçlenecek’, ‘Bırakın da yaşayalım’, ‘Ücretsiz ped mümkündür’, ‘Nafaka hakkımız bizim’, ‘Kriz varsa isyan var’, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’, ‘Diyanet kapatılsın’ afişleri taşıdı.

Aynı zamanda ‘Savaşa değil, kadınlara bütçe’, ‘Kadınlar yürüyor baskılar sürüyor’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’ sloganları atan kadınlar, Türkçe, Kürtçe, Arapça yaptıkları basın açıklaması ile de erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

8 MART RUHUYLA MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ: Geçmişten bugüne, kadınlar birbirine güç vermeye, ilham olmaya devam ediyor! Sokak, ev, iş yeri, okul her yerde ve her alanda mücadele ederek yaşamlarımızı kazanmaya devam ediyoruz! Hakkımız olanı almak için, direnişimizi sürdürmek için, 8 Mart ruhuyla mücadeleyi birlikte büyütüyoruz! Giderek yoksullaşıyoruz. Birçoğumuz artan kiralarla baş edemediğimiz için özgürleşmek üzere ayrıldığımız evlere geri dönüyoruz ya da o evlerden çıkma ihtimalimiz azalıyor. Gıdadan faturalara, hijyenden sağlığa bütün temel ihtiyaçlardan alınan yüksek vergilere zamlar ekleniyor. Ekonomik kriz biz kadınların hayatında elbette katmerli bir yük olarak yaşanıyor.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEBİYLE HER YERDEYİZ: Direnişlerimiz birbirine ilham veriyor. Kadınlar her direnişin en ön saflarında mücadele ediyor. Ocak’ta Mersin Tarsus Sebze Meyve Hali, Şubat’ta Oppo, Alpin Çorap, Darinda Çorap, Farplas ve Migros Depo kadınların öne çıktığı direnişler oldu. “İşçinin hakkı yoksa boykot var” diyerek harekete geçen kadınları bir kez daha miting alanımızdan selamlıyor ve diyoruz ki: Hem emeğimiz hakkı hem de eşit işe eşit ücret talepleriyle her yerdeyiz, bugün buradayız!

ERKEK EGEMEN SİSTEMİ ALAŞAĞI ETMEYE GELİYORUZ: Krizin içinde biriken öfkeyi kadınların, LGBTİ+'ların üstüne yönlendirmeye çalışan bu erkek ittifak Diyanet, tarikatlar, kutsallık diye dayatılan normlarla bir bütün olarak hayatlarımızın üzerinde tepinmeye çalışırken biz harekete geçiyoruz, erkek egemen sistemi alaşağı etmeye geliyoruz! Kürt kadınlar başta olmak üzere, omuz omuza mücadele ettiğimiz birçok yol arkadaşımız hapishanelerde çıplak aramaya ve her türlü işkenceye maruz bırakılıyor. Aysel Tuğluk gibi, hapishanelerde tutulan çok sayıda arkadaşımızın sağlığı hapishanede kalmaya uygun olmadığı halde tahliye edilmiyor, hasta kadın tutsakların sağlığa erişim hakkı engelleniyor. Savaşa karşı barışı savunmak için buradayız!

KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 26’YA GERİLEDİ: 250 ile 400 lira arasında verilen nafaka hakkımıza göz diktiler. İmzacı olduğu uluslararası sözleşmeleri de hiçe sayan siyasal iktidar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderek derinleştiriyor. Her 4 kadından yalnızca 1’i çalışabiliyor. Geniş tanımlı kadın işsizliği oranı pandemi sonrası ekonomik krizle birlikte yüzde 40’lara ulaştı. Kadın istihdamı oranı yüzde 26’ya geriledi. Türkiye’de aynı işte çalışmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 12 daha az kazanıyor.

KADINLAR PEDE ULAŞAMIYOR: Zam üstüne zam gelirken hijyenik ürünlere lüks tüketim ürünlerinde olduğu gibi yüzde 18 KDV uygulanıyor. TÜİK verilerine göre, Aralık 2021-2022 arasında ped fiyatları yüzde 51,4 arttı. Aylık ped gideri en az 45 TL’ye yükseldi. Derin Yoksulluk Ağı’nın yaptığı araştırmaya göre; yoksulluk sınırının altında yaşayan kadınların yüzde 81’i pedi lüks tüketim sayıyor, zorunlu ihtiyaç olan pede ulaşamıyor. Her 10 kız öğrenciden biri hijyenik pede ulaşamadığı için okula devam edemiyor. Kürtaj olmak isteyen kadınlara devlet hastanelerinde uygulanan fiili yasak devam ediyor, özel hastanelerde ise güç yetmiyor. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara reva görülen bu sefalet düzenini kabul etmediğimiz için buradayız! Tencereler boş ama yalanlara karnımız tok!

8 Mart alanından bir kez daha söz veriyoruz: Susmayacağız, korkmayacağız, dünyayı yerinden oynatacağız!"

POLİS MÜDAHALESİ: 5 KADIN GÖZALTINDA

Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Sakarya Caddesi’nde yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etti. Eylemde 5 kadın gözaltına alındı.


EGM: 12 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 'kanuna aykırı eylem yapan marjinal gruplara' mensup İzmir'de 3, Ankara'da 9 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını açıkladı.

EGM'den yapılan açıklamada, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle; 18 Şubat 2022 tarihinden bugüne kadar 46 ilimizde 15 bin 574 kişinin katıldığı 174 etkinlik (açık hava toplantısı, basın açıklaması, bildiri dağıtma, stant açma, kapalı yer toplantısı, pankart açma ve yürüyüş) düzenlenmiştir. Alınan etkin güvenlik tedbirleri neticesinde söz konusu etkinlikler, huzur ve güven ortamı içerisinde geçmiştir. 2 ilimizde kanuna aykırı eylem yapan marjinal gruplara mensup 12 şahıs (İzmir’de 3 şahıs, Ankara’da 9 şahıs) hakkında yasal işlem başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Etiketler 8 mart ankara