Kadına şiddete ceza artırımı getiren yasa teklifi: CHP’den ‘komisyon’ şerhi

CHP, kadına şiddet suçlarında ceza artırımı getiren yasa teklifi görüşmeleri için Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun tali komisyon olmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sunduğu kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair ‘Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, yarın Adalet Komisyonu’nda ele alınacak.

Adalet Komisyonu toplantısı öncesinde teklif, tali olarak toplanan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda görüşülüyor.

CHP, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun ana komisyon değil, tali komisyon olarak belirlenmesini ‘dayatma’ olarak nitelendirerek itiraz etti.

Kadın örgütlerinin yok sayıldığı, katkısına izin verilmediği, yasa teklifinin detaylarıyla tartışılmasının engellendiği bir süreç izlendiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Gülizar Biçer Karaca, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi gibi bir konunun torba kanun içerisinde getirilmesine de tepki gösterdi.

‘ADALET KOMİSYONU’NUN ‘ANA KOMİSYON’ OLMASI KABUL EDİLEMEZ’

Söz konusu yasa teklifinde Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda değişiklik öngörüldüğü için konunun Adalet Komisyonu’nda görüşülmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Karaca, “Bu komisyonun hukuku ve görev alanı mücadelesini vermek adına öncelikle komisyon başkanının buna itiraz etmesi gerekirdi. Burada sadece bir kanun maddesini değiştirmiyoruz. Bu kanun maddesindeki değişiklik, kadınlara yönelik olması durumundaki ayrı suç düzenlemeleri gerektiriyor. Kadınlara karşı işlenen suçlar, kadın olduğu için işlenen suçlar olarak düzenlediği için bu komisyonun ana komisyon olması gerekirdi. Tabii ki de Adalet Komisyonu’nun da tali komisyon olması gerekirdi. Çünkü bu komisyonun görev alanı tam da bu düzenlemeler. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak kanun teklifi hakkında görüşlerimizi çok daha ayrıntılı, çok daha yön verici şeklinde iletmemiz gerekir” dedi.