'Para değil adalet istiyorum' dedi, dava açtı

Hollywood’un ünlü yapımcısı Harvey Weinstein’ı tacizle suçlayan 30’dan fazla kadın, 25 milyon dolara anlaşarak davadan vazgeçmişti. 16 yaşındayken cinsel saldırıya maruz kalan Kaja Sokola amacının para almak değil, tacizcisinin ceza aldığını görmek olduğunu söyleyerek Weinstein’e dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Film yapımcısı Harvey Weinstein, iki yıl önce 70’ten fazla kadın tarafından cinsel tacizle suçlanmış, bu skandal, önce Hollywood’da başlayan, sonra dünyaya yayılan #MeToo (Ben de) isimli kadın hareketini başlatmıştı. 2 günde 12 milyondan fazla paylaşım yapılmış, film endüstrisi ve diğer sektörlerdeki sistematik cinsel tacizle mücadele etmek için "Time's Up" adlı kampanya düzenlenmişti.

30’dan fazla kadın 67 yaşındaki Weinstein’i mahkemeye vermişti. Ancak Weinstein’in 30’u aşkın davacıyla 25 milyon dolara anlaştığı ortaya çıktı. Anlaşmaya göre Weinstein hiçbir şekilde tacizden sorumlu tutulmayacaktı. Bu anlaşmaya, süreci başlatan Ashley Judd da dahil olmuştu.  Anlaşmayla Weinstein hakkındaki dava düşmüştü. Sivil toplum kuruluşları, anlaşmayı “Davaya ihanet” olarak nitelemişti. Ancak Kaja Sokola (33) adlı kadın, “Bu anlaşma bir aşağılamadır” diyerek kendisine ödenecek parayı kabul etmediğini ve Weinstein’a dava açtığını açıkladı.

Polonya’dan oyuncu olmak için Hollywood’a gelen ve 2002’de 16 yaşında tacize uğrayan Kaja Sokola, olayın ardından hayallerine veda edip ülkesine döndüğünü açıkladı. Amacının para almak değil, tacizcisinin ceza aldığını görmek olduğunu söyleyen Kaja Sokola’nın açtığı dava kabul edilirse, Weinstein sadece tacizden değil pedofiliden de hakim karşısına çıkacak.

Kaja Sokola dava dilekçesinde bir moda etkinliğinde tanıştığı Weinstein’ın kendisini öğlen yemeğine davet ettiğini ve kendisini almak için şoförünü gönderdiğini anlattı. Sokola, şoförün kendisini restorana değil, Weinstein'ın dairesine götürdüğünü ve burada cinsel saldırıya uğradığını ileri sürdü.