Remziye Tosun: Hak ihlalleri en çok kadın ve çocukları etkiliyor

İnsan hakları haftası dolayısıyla açıklama yapan TJA ve HDP Kadın Meclisi, erkeklerin son 1 yılda 305 kadını katlettiğini, 556 kadının ise şiddet gördüğünü söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri İnsan Hakları Haftası hakları haftası dolayısıyla HDP Yenişehir ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık ile çok sayıda kadın katıldı.

Remziye Tosun, Türkiye’nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini kabul etmesinin üzerinden 70 yıl geçtiğini anımsatarak, gelinen noktada insan hakları açısından hiç olmadığı kadar büyük bir krizin yaşandığını vurguladı. Yaşam hakkı gaspının olduğuna dikkati çeken Tosun, hak ihlallerinden en çok kadın ve çocukların etkilendiğini söyledi.

Tosun, 2019’un birçok bakımda kadın cinayetleri ve hak ihlallerinin yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, 2019 yılının ilk 11 ayında en az 305 kadının erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdiği, en az 46 kadının tecavüze, 204 kadının tacize, 556 kadının şiddete maruz kaldığı bilgisini paylaştı. Tosun, resmi rakamlara göre şiddete uğrayan kadın sayısının 10 binlerle ifade edildiğini söyledi.

Rojava’da yaşanan hak ihlalleri ile HDP’li 28 belediyeye kayyum atanmasını da kınayan Tosun, Türkiye’de 2015 yılından bu yana ağır hak ihlallerinin 80’li ve 90’lı yılları da geride bıraktığını vurgulayarak, “Bizler Kürdistan ve Türkiye halkları olarak yıllardır devletin bu kirli uygulamalarına karşı mücadele etmekteyiz. Bu ülkede kendi siyasi görüşü, etnik ve dini kimliği ile dili, cinsel yönelimi ile yaşamaya çalışan kişiler ve halklar olarak en temel insani haklarımızın mücadelesinden asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. İnsan haklarıyla insandır. Mücadelemiz kesintisiz devam edecektir” dedi. (DUVAR)