Kadınların antimilitarist dansı Yunanistan'ı karıştırdı

Yunanistan'da her yıl 28 Ekim'de kutlanan "Oxi" (Hayır) gününde kadınların yaptığı antimilitarist dans gündem oldu. Ülkede tartışmalara neden olan eylem sonrası kadınlara yönelik milliyetçi ve cinsiyetçi eleştiriler de gecikmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 28 Ekim "Oxi” tören kutlamalarında bir grup kadının antimilitarist eylem gerçekleştirmeleri Yunanistan’ı karıştırdı.

Atina'ya yakın mesafede bulunan Nea Filadelfia semtinde her yıl düzenlenen kutlama törenlerine birçok kurum ile beraber bölge okulları da katılıyor. Bu yıl bu kutlamaların renkli bir "ziyaretçisi” daha söz konusu idi. Törenlere resmi üniforma ile katılan on genç kadın, 28 Ekim bayramındaki kutlamaların militarist karakterine vurgu yapmak adına ilginç bir dans gösterisini törene katılanlara sundu.

YOĞUN TEPKİLER 

Kadınların tepkisi gerek tören alanındakilerin gerekse de tüm Yunanistan’daki vatandaşların, siyasetçilerin ve medya temsilcilerinin ilgisini çekti. Tören alanındaki ilginç görüntüler kısa zamanda Yunanistan’ın büyük medya kuruluşlarına yansıdı.

Görüntülerin sosyal medyada da büyük yankı uyandırması üzerine genç kadınlara yönelik milliyetçi ve cinsiyetçi eleştiriler de gecikmedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

İstanbul kökenli vatandaşların yaşadığı bir bölge olan Nea Filadelfia Belediye Başkanı, Yiannis Vouros kadın eylemcileri "gülünç varlıklar” olarak niteledi ve ilgili mercilerin kadınların kimliklerin tespit edilmesi için gerekli işlemleri başlatmış olduğu bilgisini paylaştı.

Vouros ile beraber birçok siyasi sima da kadınlara cinsiyetçi ve milliyetçi yorumlarla ve karalama kampanyası ile saldırdı. Karalama kampanyası kısa zamanda sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

Yunanistan medyası da genel bağlamda kadın eylemcileri olumsuz bir şekilde ele aldı ve söz konusu eylemin Yunanistan’ın milli bir gününe gölge düşürdüğü mesajını verdi.

30’LU YILLARIN YADİGARI 

28 Ekim 1940 tarihinde Yunanistan diktatörü faşist İtalya’nın ültimatomunu ret etmiş ve bu şekilde komşu ülke İkinci Dünya Savaşı’ndaki yerini almıştı. Yunanistan’da her yıl 28 Ekim günü "Oxi” yani "Hayır” günü olarak kutlanıyor.

30’lu yılların ortalarında kurulan dikta rejimi Yunanistan’daki milli bayram ve günler için tören merasim gelenekleri oluşturmuştu. Bu prosedür günümüzde de uygulanmaya devam ediyor. Büyük bayramlarda askeri birliklerle beraber okul öğrencileri de resmi üniformalarla resmi törenlere katılıyor.

Son yıllarda resmi tören prosedürü birçok kesimin tepkisini çekmeye başladı. Syriza iktidarı dönemindeyse bu törenler sorgulanmaya başlandı. Ancak geçmiş merkez sol hükümetler törenlerin militarist karakterini değiştirmek için kayda değer bir adım atmadı.