İsviçre'de kadınlar cuma günü greve gidiyor

İsviçre'de kadınlar "Eşit ücret, zaman, saygı" sloganı ile 14 Haziran Cuma günü greve gidiyor. Grev, eşit işe eşit ücreti, kadınlara karşı şiddetin önlenmesini, kadınların daha fazla temsil edilmesini ve daha adaletli aile politikasını hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İsviçre'nin dört bir yanından kadınlar 14 Haziran Cuma günü ülke genelinde kadınların haklarını savunmak için greve gidiyor. İsviçre hayat kalitesinin yüksek olduğu ülkeler arasında gösterilmesine rağmen, işyerlerinde cinsiyet eşitliği ve kadınların ücretlerinin geliştirilmesi konusunda diğer Avrupa ülkelerinden geride gösteriliyor.

Kadınlar cuma günü yapacakları grevde, İsviçre Cinsiyet Eşitliği Yasası'nın yürürlüğe girmesinden beş yıl önce 1991 yılında yapılan grevde kullanılan "Eşit ücret, zaman, saygı" sloganını kullanacaklar. Bu yasa işyerinde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel tacizi yasaklayarak, medeni durum, cinsiyet ve hamilelik yüzünden işten çıkarılma baskısı konusunda kadınları korumaya almıştı.

KADINLAR İÇİN DAHA ADİL POLİTİKALAR

48 yaşındaki Yeşiller Partisi'nden eski politikacı Adele Thorens, "Nihayet karar alma süreçlerinde, toplumun her düzeyinde kadınların kendi çıkarlarını korumaları için haklarını alma zamanı geldi" dedi.

6o yaşında özel banka yöneticisi transseksüel Lynn Bertholet ise işyerinde erkeklerin baskın olduğu işletmelerde kadınların, transların ve azınlıkların yükselmesinin dair görünmez engeller olduğunu söylüyor.

Grevi örgütleyenler grevin amacının eşit işe eşit ücret olması, bakım işlerinin tanınması, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi, kadınların daha fazla temsil edilmesi, daha adaletli aile politikası hedeflediklerini söylüyorlar. (DIŞ HABERLER)