Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 6. yargı paketiyle Meclis’e getirilmesi planlanan nafaka düzenlemesine karşı çıktı, “Yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız” açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kamuoyunda “süresiz nafaka” olarak da adlandırılan “yoksulluk nafakası”na ilişkin yasal düzenlemenin 6. yargı paketiyle Meclis gündemine gelmesi planlanırken, kadın örgütleri düzenlemeden vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yaptığı yazılı açıklama ile düzenlemeye karşı çıktı, “Eşitlik olmadan, yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız” dedi.

‘NAFAKA DÜZENLEMESİ KADINLARIN GELECEĞİNDEN ÇALMAKTIR’

Söz konusu düzenlemenin yoksulluk nafakasını gasp etmeye yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, “Boşanmak isteyen kadınların önüne çıkan engellere bir engel daha eklemek istiyorlar. Bunun adı düzenleme değil; kadınların hayatından, cebinden, geleceğinden çalmaktır. Şiddet dolu evliliklere hapsetmektir. Ekonomik kriz içerisindeyken kadınların aldığı, almakta güçlük yaşadığı üç kuruşa da el uzatıyorlar. Bu düzenlemeyi, nafaka hakkında kara propaganda yapan, gerçeği manipüle eden bir grup erkek için yapıyorlar. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi’nden toplumun çok küçük bir kısmı için çekildikleri gibi” denildi.

‘DEVLET NAFAKAYI DEĞİL, EKONOMİK EŞİTSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRMAKLA YÜKÜMLÜ’

Açıklamada, nafaka düzenlemesiyle birlikte aile arabuluculuğunun da gündemde olduğuna vurgu yapılarak, şu noktalara dikkat çekildi:

“Arabuluculuk ancak eşitler arasında olabilir. Nafaka hakkını gasp etmeye çalıştıkları kadınları bir de o masaya daha güçsüz oturtmak istiyorlar. Konunun ağırlığı ve yaşanan gerçek şudur: Milyonlarca kadın en çok boşanmak istedikleri için öldürülüyor ve şiddete uğruyor. Şiddete uğradıklarında öldürülmemek için nafaka hakkından feragat etmek zorunda bırakılıyor. Bu durum kadınları ya yoksulluk ya şiddet ikiliğine götürüyor. Getirilecek düzenlemelerde nafaka süresinin kısaltılması veya nafakanın bir kısmını boşanmış eş yerine devletin ödemesi planlanıyor. Devlet nafakayı değil; kadınların yoksul bırakıldığı ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Ekonomik kriz derinleşirken yurttaşların temel ihtiyaçlarındaki vergiyi bile kaldırmayan siyasi iktidar mı kadınların nafakasını ödeyecek?”

‘2016’DA 55 BİN KADINDAN 10’UNA GEÇİCİ MADDİ DESTEK SAĞLANDI’

6284 sayılı kanun kapsamında geçtiğimiz yıl kaç kadının maddi destek istediğini ve kaç kadına bu desteğin sağlandığı sorulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Bizler 2016 yılının resmi verisini hatırlatalım: 6284 kapsamında 2016 yılında 55 bin kadından sadece 10’una geçici maddi destek, 6’sına ücretsiz kreş hakkı sağlanmıştır. İstanbul Sözleşmesi’ni denetleyen Grevio komitesinin 2018 yılı raporundan görüyoruz. Şu anda da şiddet sırasında ve sonrasında, hayatını idame ettiremediği için bizi arayan yüzlerce kadından da biliyoruz ki 6284’te tanınmış bir hak olmasına rağmen maddi destek sağlanmıyor.

Kadınlar sadaka, yardım ya da lütuf istemiyor. Kadınlar bir başkasına bağımlı olmadan özgürce yaşamak istiyor. Boşanma sonrası yoksul kalmak kadınların tercihi değil, bu eşitsizliğin sonucudur. Bu nedenle de yoksulluk nafakası kadınların hakkıdır. Bu gaspa sonuna kadar hayır diyoruz.” (DUVAR)