Kadıköy'de kiliseye saygısızlık: 3 şüpheli serbest bırakıldı

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nin giriş kapısındaki duvarın üstüne çıkan bazı kişiler, müzik eşliğinde oynadı. Gözaltına alınan 3 şüpheli mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'deki Altıyol Meydanı'nda trafiğe kapalı alanda dün akşam saatlerinde yoğun kalabalıklar oluştu. Surp Takavor Kilisesi'nin önündeki yaya yolunda ise bir grup müzik eşliğinde eğlendi. Bu sırada kalabalıktan 3 kişi kilisenin giriş kapısının üzerindeki duvara çıktı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülere göre bu kişilerin duvarın üstüne çıkarak, müzik eşliğinde oynaması tepkilere neden oldu.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada kilise duvarının üzerine çıkan 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "11.07.2021 Pazar günü saat: 00.55 sıralarında Caferağa Mahallesi Khalkedon Meydanında, Surp Takavor Kilisesi'ne araçla gelen bazı şahısların, giriş kapısı üzerine çıkarak uygunsuz davranışlar sergiledikleri tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda; şüpheli Y.E.U ve Ö. F.A ile aracın sahibi O.Y adlı şahıslar 12.07.2021 günü ikametlerinde yakalanmışlardır. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. İbadethaneye yapılan bu çirkin davranışı kınıyoruz" denildi.

SOYLU'DAN TELEFON

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş da görüntülere tepki gösterdi. Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kadıköy'de Ermeni Kilisesi'ne yapılan saygısızlıkla ilgili Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Bükücüyan Beyefendi ile görüşerek üzüntülerimi dile getirdim. Kiliseye saygısızlığı yapan zanlılar, sabah 5.30'da İstanbul Emniyeti tarafından gözaltına alındı, hukuk süreci devam ediyor" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nin duvarının üstüne çıkan bir grup, bu dini mekana gösterilmesi gereken saygıya yakışmayan davranışlarda bulunmuştur. Surp Takavor Kilisesi'ne yönelik bu saygısızlığı kınıyoruz. Mabedlere yapılan saygısızlık herkese karşı saygısızlıktır. Camileri, kiliseleri, havraları hedef alan, dini mekanların saygınlığına yaraşmayan her türlü eylemi provokasyon olarak değerlendiriyoruz ve insanlık adına mahkum ediyoruz" açıklamasını yaptı.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise dini mekanlarda hakaret ve alay içeren hareketlere müsamaha gösterilemeyeceğini vurgulayarak, "İnsanlığa ve kutsal değerlere saldırı niteliği taşıyan bu provokatif ve çirkin eylemi şiddetle kınıyorum. Hukukun gerekeni süratle yapacağına inancım tamdır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuya ilişkin açıklama yaptı: "Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'ne karşı yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyorum. İnancımıza göre mabedlerin dokunulmazlığı vardır. Toplumun huzuruna kasteden, mabedlere ve kutsal değerlere karşı gösterilen bu saygısızca tutum asla kabul edilemez."

ŞÜPHELİLER MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Kilise duvarının üzerine çıkılarak müzik eşliğinde oynanmasına ilişkin gözaltına alınarak adliyeye gönderilen 3 şüpheli, adli kontrol altına alınmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Alınan bilgiye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bir grubun Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nin duvarının üstüne çıkarak müzik eşliğinde oynamasına ilişkin soruşturma başlattı.

Savcılık, soruşturma kapsamında, kimliğini tespit ettiği şüphelilerin yakalanmasına yönelik emniyet güçlerine talimat verdi.

Polis ekipleri yaptıkları çalışmada, Y.E.U ve Ö.F.A. ile aracın sahibi O.Y.'yi gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, Kartal'daki Anadolu Adliyesine sevk edildi.

Burada savcılığa çıkarılan 3 şüpheli, adli kontrol altına alınmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Mahkeme, 2'si adli kontrol şartıyla olmak üzere 3 şüpheliyi serbest bıraktı. (HABER MERKEZİ)