Johnson'dan Kiev'de askeri destek mesajı: Ukrayna savaşı kazanabilir

Rusya saldırısı altındaki Ukrayna'yı Bağımsızlık Günü'nde ziyaret eden İngiltere Başbakanı Johnson, ek askeri destek vereceklerini, bu kapsamda 2 bin adet insansız hava aracı göndereceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Bağımsızlık Günü'nü kutlamak için Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Johnson, 54 milyon sterlinlik ek askeri destek sözü vererek, "Ukrayna, savaşı kazanabilir ve kazanacak" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının altıncı ayında Kiev'e üçüncü ziyaretini yapan Johnson, savaş yüzünden dünyada giderek yükselen fiyatlara rağmen Batı'nın "başladığı yola devam etmesi gerektiğini" ve Ukrayna'ya destek konusunda birlik içinde olmaya devam ettiğini söyledi.

'HAYAT PAHALILIĞINA KATLANMALIYIZ'

Johnson, Rusya'nın saldırılarına ve "enerji fiyatları üzerindeki manipülasyonuna" karşı çıkmak için İngiltere'deki hanelerin "hayat pahalılığına katlanması gerektiğini" söyledi. Johnson "Ukraynalılar, Rusya'nın kötülüklerini kanlarıyla ödüyor" dedi.

Başbakanın destek paketi kapsamında Ukrayna'ya 2 bin adet insansız hava aracı gönderilecek.

ABD'DEN 3 MİLYAR DOLARLIK ASKERİ YARDIM PAKETİ

Ukrayna'nın Rusya'dan bağımsızlığının 31. yıl dönümünde ABD Başkanı Joe Biden da destek göndereceğini açıkladı. 

Biden, toplam 3 milyar dolarlık askeri destek paketi sağlanacağını ve Ukraynalı insanların "olağanüstü cesareti ve özgürlüğe olan bağlarıyla tüm dünyaya ilham verdiğini" söyledi.

ZELENSKİY: BAYRAĞIMIZ KÜRESEL BİR CESARET SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, her iki lidere destekleri için teşekkür etti. Ülkesinin bağımsızlığının 31. yıl dönümünde halka hitap eden Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı "sonuna kadar" direneceğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya'ya taviz vermeyeceklerini vurguladı ve "Ulusal bayrağımız küresel bir cesaret sembolü haline geldi. Özgürce bir yaşamın tüm değerlerini kapsayan bir sembol" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağımsızlık Günü'nü, devletimize yönelik en korkunç tehdide karşı savaşırken kutluyoruz. Bugün hepimiz için önemli bir gün. Ne yazık ki, düşmanımız için de önemli bir gün."

Zelenskiy ayrıca, ülkenin doğusundaki Donbass bölgesini ve Kırım'ı geri alacaklarını söyledi. 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlayan Rusya, Donbass'ı bu yıl tamamen ele geçirmişti. Rusya, Kırım'ı ise 2014 yılında ilhak etmişti. 

Ukrayna'nın bağımsızlık yıl dönümü işgal nedeniyle geçmişe kıyasla daha az etkinlikle kutlanıyor. Başkent Kiev'de, Rusya'nın saldırı düzenlemesi ihtimali nedeniyle tüm toplu etkinlikler yasaklandı.

Zelenskiy de konuşmasında halkı olası Rus saldırılarına karşı uyardı. Özellikle Kiev ve Harkov gibi şehirlerde herkesin, sokağa çıkma yasağı gibi güvenlik kurallarına uymasını istedi:

"[Bugün] Korkunç Rusya'nın olası provokasyonları ve gaddar saldırılarına karşı uyanık olmak zorundayız. Ukrayna ordusu, istihbaratımız, özel güçlerimiz, mümkün olduğu kadar, halkı korumak için gereken her şeyi yapacak. Ve Rus terörünün her türlü hareketine kesinlikle yanıt vereceğiz."