Jeyan Mahfi Ayral Tözüm kimdir?

Seslendirme sanatçısı ve oyuncu Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, 8 yaşında sahneye çıkmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinema ve tiyatro sanatçısı Necdet Mahfî Ayral'ın kızı Mesanet Fatma Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, 6 Ağustos 1928'de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, ülkede başka kimsede bulunmayan bir isim bulmak için Kamûs-ı Türkî'den (Türkçe Sözlük) faydalanarak ve Farsçada 'aslanın kükrerken çıkardığı ses' anlamına gelen 'Jeyan' adını kızına verdi.

Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, sanat yaşamına babasının teşvikiyle başladı. Henüz 8 yaşındayken Henrik Ibsen'in eseri 'Peer Gynt' adlı oyunda Muhsin Ertuğrul tarafından oynatıldı.

Sanatçı, 'Mutlu Günler' adlı filmi seslendirerek 10 yaşında dublaja başladı. Tözüm, Belgin Doruk, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Müjde Ar, Hale Soygazi, Emel Sayın, Gülşen Bubikoğlu, Ahu Tuğba, Serpil Çakmaklı, Hülya Avşar, Harika Avcı ve Semra Sar'ı seslendirdi.

İstanbul Şehir Tiyatrolarında başta "Mutlu Günler", "Çıplakları Giydirmek", "Kökler", "Yarısı" ve "Kezban" olmak üzere çok sayıda oyunda rol alan ve emekli olan sanatçı, yaşamı boyunca 100'e yakın oyunda görev aldı.

Tiyatronun yanında sinema ve dizi filmlerde de oynayan Tözüm, 2005’te 8. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nün sahibi oldu. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)