Jean-Luc Godard kimdir?

Fransız sinemasının usta yönetmenlerinden Jean-Luc Godard'ın 91 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız yönetmen ve senarist Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti. Yönetmen, 3 Aralık 1930'da Fransa'nın başkenti Paris'te doğdu. 60'lı yıllarda çektiği filmlerle Fransız sinemasında başlayan 'Yeni Dalga' (Nouvelle Vauge) akımının öncü isimlerinden birisi olan yönetmen "Serseri Aşıklar", "Hayatını Yaşamak", "Çılgın Pierrot", "Erkek Dişi", "Çinli Kız", "Her şey Yolunda" gibi kültleşen filmlere imza attı.

1968 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali'nin Fransa'da yaşanan 68 olayları nedeniyle iptal edilmesini isteyen yönetmenlerden olan Godard, festival alanında yaptıkları işgal eyleminde şunları söylemişti:

"Burada bugün öğrencilerin ya da  işçilerin sorunlarını anlatan tek bir film yok. Forman'ın, benim, Polanski'nin ya da Truffaut'nun böyle bir filmi yok. Biz geride kaldık. Öğrenci dostlarımızın bir hafta önce kafaları kırıldı, bize bu şekilde örnek oldular. Burada mesele filmleri izlemeye devam etmek ya da etmemek değil. Mümkün olduğunca çok film göstermeliyiz, bunda hepimiz hemfikiriz. Amacımız zaten bu. Ama buradaki mesele bu değil, asıl mesele bir buçuk hafta gecikmeyle de olsa sinemanın Fransa'da mevcut bulunan öğrenci ve işçi hareketleriyle dayanışmasını ifade etmektir."

Festival, tepkilerin ardından iptal edilmişti.

Cannes, Berlin, Venedik gibi sinema festivallerinden ödülleri bulunan usta yönetmen son filmi olan "İmgeler ve Sözcükleri" 2018 yılında çekmişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)