Jandarmanın darp görüntüleri tepkiye neden oldu: 'Emir var'

Deştin'de çimento fabrikasına karşı nöbet tutan köylülere yönelik jandarma müdahalesine ait darp görüntüleri tepkiye neden oldu. Olay esnasında bir jandarmanın “Emir var” sözü dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Deştin ve Menteşe ilçesine bağlı Bayır mahalleleri arasında 'Muğla Çimento' tarafından 7 bin 751 dönümlük arazide kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının başlattığı nöbet eylemine yönelik jandarma müdahalesi sonrası gözaltına alınan 11 kişiden iki çocuk ailelerine teslim edildi. Menteşe Jandarma Karakolu ve Yerkesik Jandarma Karakolu olmak üzere iki ayrı karakola götürülen 9 kişi, adliyeye sevk edildi. 

'EMİR VAR'

Yaşanan olaya ait darp görüntüleri sosyal medyada tepkilere neden oldu. Müdahale anına ait görüntülerdeki bir detay ise dikkat çekti. Jandarma tarafından gözüne yakın mesafeden fener tutulan bir köylü, “Işığı gözüme tutma, sağlığımla oynayamazsın” şeklinde tepki gösterdi. Köylünün tepkisine karşılık jandarma “Emir var” diye cevap verdi. Yine görüntülerde kadınların ve iki çocuğun yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığı görüldü.

'ÇOCUKLARIN BİLEKLERİNDE KELEPÇE İZLERİ VAR'

Diğer yandan çimento fabrikasının yapılmak istendiği alan abluka altına alındı. Deştin Çevre Platformu'ndan Haluk Özsoy, yaşananları şu sözlerle anlattı;

“Tam köylüler sahıra kalkmışken resmen şafak operasyonu yedik. Arkadaşlarmızı gözaltına aldılar. Kadınları yerlerde sürüklediler. Firma ve jandarma birlikte eş zamanlı plan kurarak aynı anda saldırdı. Jandarma arkadaşlarımızı gözaltına alırken firma da birlikte kurdukları planın üstüne düşen kısmını yerine getirdi ve aradan kaçtı. 15-17 yaşında çocuklara ters kelepçe yaptılar, bileklerinde kelepçe izleri var.Göbek mantarcılarını, çıntarcıları, arıcıları bile bölgeye almıyorlar. Büyük bir bölgeyi ablukaya almışlar. Ama şirket araçları ve çalışanları istediği gibi geçebiliyor” diye belirtti.

GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Deştin'de sabah saatlerinde jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınan 9 kişinin Menteşe ve Yerkesik Jandarma Karakolu'ndaki ifade işlemleri tamamlandı. Otobüslerle Muğla Adliyesi'ne sevk edilen 9 kişinin savcılık makamınca ifadesinin alınacağı öğrenildi. Sevk işlemi sırasında karakolun önünde bekleyen yakınları ise alkışlarla yaşananları protesto ederek, sık sık “Deştin Çayı özgür akacak” ve “Halka değil sermayeye barikat” sloganları attı. Muğla Adliyesi önünde bekleyiş sürüyor.