İznik Gölü’ne yapılmak istenen fabrikaya Danıştay engeli

İznik Gölü'nde temeli atıldıktan sonra ÇED başvurusu yapan zeytinyağı şirketine Danıştay engel oldu. Danıştay, yerel mahkeme kararının doğru olduğuna kanaat getirdi.

Google Haberlere Abone ol

BURSA – İznik Gölü’ne 400 metre mesafede temeli atıldıktan sonra ÇED başvurusu yaptığı ortaya çıkan Olea Armonia Zeytinyağı fabrikasına karşı açılan dava, yerel mahkemenin ardından Danıştay tarafından da karara bağlandı. Şirkete verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını Danıştay bozdu.

DANIŞTAY TEMYİZİ REDDETTİ

İznik Gölü etrafında AB IPARD programı tarafından da fonlanan zeytinyağı fabrikasına hukuksuz şekilde Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukat Erol Çiçek tespit ederek, dava açmıştı. Orhangazi Belediyesi'nin de ilgili tesise inşaat ruhsatı vermesini de araştıran Çiçek, projenin Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait olduğunu öğrendi. Bursa İdare Mahkemesi’nde devam eden hukuki süreçte, şirketin 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi. 

'BELEDİYE RUHSATI İPTAL ETMEYEREK SUÇ İŞLİYOR'

Tesisin sahibi Ebru Evke ve Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yerel mahkemenin kararını Danıştay'a taşıyarak temyiz etti. Avukat Çiçek'in belirttiğine göre Danıştay, geçtiğimiz günlerde açıkladığı kararla, temyiz talebini reddetti. “Böylelikle, hukuka aykırı davranmayı alışkanlık haline getiren Orhangazi Belediyesi'nin çıkış yolu da kalmamış gözüküyor” diyen Çiçek, "Orhangazi Belediyesi hukuka ve yasalara aykırı olarak, her nedense hâlâ bu ruhsatı iptal etmemekte direniyor ve açıkça suç işliyor" ifadelerini kullandı. (DUVAR)