İzmit’te MESEM eylemi: 'Mesleki eğitim değil çocuk emeğinin sömürüsü'

Kocaeli İSİG Meclisi çağrısıyla ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube’nin desteğiyle, İzmit’te 'MESEM'e hayır' eylemi gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada, “Mesleki eğitim değil çocuk emeğinin sömürüsü” denildi.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde 'MESEM’e hayır' eylemi gerçekleştirdi.

STK ve siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eyleme katılanlar arasında CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, EMEP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Arzu Erkan ve EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz da vardı.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ SİSTEMİ'

Grup, ellerinde dövizler ve pankartlarla sloganlar atarak MESEM projesine son verilmesini istedi. Ardından İSİG Meclisi Kocaeli Yürütme Kurulu Üyesi Selçuk Kastarlı, basın açıklamasını okudu.

MESEM kapsamında yaklaşık 300 bini 18 yaş altında 1,5 milyon öğrencinin olduğunun belirtildiği açıklamada, 4+4+4 eğitim sisteminin içine entegre edilmiş ve kitleselleştirilmiş bir çocuk işçilik sistemi kurulduğu ifade edildi.

MESEM ile çocukların 4 gün iş yerinde çalışarak örgün eğitimden uzaklaştırıldığının vurgulandığı basın açıklamasında şu talepler dile getirildi:

- MESEM projesinden vazgeçilmelidir. 12 yıllık örgün eğitim esas alınmalıdır.
- Tüm işyerleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenmesi zaruri olmakla birlikte. Öğrencilerin staj yapabileceği işyerleri iş müfettişleri tarafından denetlenerek uygun olmayan işyerlerinin stajyer kabul etmesine izin verilmemelidir.
- Meslek okullarındaki atölye ve uygulama alanları meslek eğitimine uygun hale getirilmelidir.
- Çocuk işçiliği derin yoksulluğun yarattığı koşullar üzerinde yükselmektedir. Her çocuğun temel ihtiyaçları devlet güvencesine kavuşturulmalıdır.

 

Etiketler Kocaeli MESEM İSİG